Το μαχαίρι στο κόκκαλο φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να βάλει ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση με δεκάδες καταστήματα που λειτουργούν και καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους χωρίς άδεια.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, συνολικά 52 καταστηματάρχες στερούνται άδεια λειτουργίας, ενώ 12 από αυτούς διατηρούν καταστήματα πέριξ της Λότζια. Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός συγκαλεί σήμερα στις 10 το πρωί μια ευρεία σύσκεψη για το επίμαχο θέμα στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, του εντεταλμένου συμβούλου της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνου Παττακού, εκπροσώπων της ΕΛΑΣ, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας και των καταστηματαρχών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί η συνεργασία των υπηρεσιών σε θέματα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άδειας χρήσης κοινόχρηστων χώρων, ένα εκρηκτικό πρόβλημα που καταγράφεται στην πόλη εδώ και χρόνια. Όπως έχουν αποκαλύψει στελέχη της δημοτικής αρχής, στην πλατεία Ελευθερίας και στην οδό Καγιαμπή είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι επιχειρηματίες που έχουν άδεια στα καταστήματά τους…
Στους επιχειρηματίες αυτούς ο Δήμος έχει απευθύνει κάλεσμα προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλέψεις του νόμου που είναι εξαιρετικά τιμωρητικές… Για την ακρίβεια όλα τα καταστήματα που θα ελεγχθούν και θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων θα καταγράφονται και θα καταχωρούνται σε ένα ειδικό φύλλο ελέγχου.
Μέσα σε μια εβδομάδα ο καταστηματάρχης οφείλει να απομακρύνει τα παράνομα τοποθετημένα καθίσματα. Μετά από μια εβδομάδα ο ίδιος επιχειρηματίας θα ελέγχεται ξανά και εφόσον δεν έχει αφαιρέσει τα τραπεζοκαθίσματα από τον δρόμο, τότε θα κατάσχονται. Για την ακρίβεια δεν θα κατάσχονται μόνο όσα βρίσκονται στον κοινόχρηστο χώρο, αλλά και όσα υπάρχουν μέσα στο κατάστημά του.
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου είναι ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι μονόδρομος και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να κάνει πίσω.
Ο μόνος τρόπος για να τακτοποιηθούν οι οφειλές αυτές είναι η ένταξη των καταστηματαρχών στη νέα ρύθμιση του νόμου με τις 100 δόσεις. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν καταστήματα που χρωστούν 100-400 χιλ. ευρώ (!) και όποιος επιλέξει να μη ρυθμίσει τα χρέη του αυτά θα πρέπει να ξέρει ότι θα τον κυνηγούν μια ζωή και δεν θα μπορεί να ξεφύγει. Η προθεσμία για την υπαγωγή στο νόμο των 100 δόσεων λήγει στις 31-11-17 και, όπως τονίζεται, είναι η καλύτερη ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ και η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν για τα επόμενα χρόνια.