“Στεγνώνει” το Ηράκλειο – Γιατί φθάνει  40% λιγότερο νερό στην πόλη
Στη θάλασσα καταλήγει το νερό του Αποσελέμη

Από τη μια η εμπλοκή που ανέκυψε στην επαναλειτουργία του διυλιστηρίου στον Αποσελέμη και από την άλλη η σοβαρή ζημιά στον αγωγό της Τυλίσου, είχαν σαν αποτέλεσμα το Ηράκλειο να βρεθεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, να καταγράφει απώλεια νερού σε ποσοστό 40% και κυριολεκτικά να βαδίζει στην «κόψη του ξυραφιού» σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά γεγονότα που «έδεσαν» συνδυαστικά, με αποτέλεσμα το σύστημα υδροδότησης της πόλης να βαδίζει σε μια πραγματική ισορροπία του τρόμου. Η πλευρά του ΟΑΚ διαβεβαιώνει ότι, τα όποια ζητήματα ανέκυψαν, αποκαθίστανται και θα αρχίσει ξανά από σήμερα η τροφοδοσία της πόλης με νερό, ενώ την ίδια στιγμή τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ δίνουν ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να εντοπίσουν τη ζημιά του αγωγού της Τυλίσου που διαπερνά σε βάθος 3 μ. το πρανές του εθνικού δικτύου Γάζι- Ηράκλειο…

Τι συμβαίνει με το φράγμα Αποσελέμη;

Τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου νερού πέφτουν εδώ και μεγάλο διάστημα στη θάλασσα, από το φράγμα Αποσελέμη γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, θεωρώντας ότι είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό σε μια κατάσταση φοβερής λειψυδρίας και ενώ διανύουμε το τρίτο ξηρό υδρολογικό έτος.

Υπολογίζεται στα 100 χιλ. τα κυβικά που έχουν χαθεί, γεγονός που σύμφωνα με το δήμαρχο, Ζ. Δοξαστάκη, συνδέεται με εσφαλμένο προγραμματισμό ή τεχνική αδυναμία της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε οι αγωγοί να αδειάσουν από το επεξεργασμένο νερό το οποίο ήταν επιβαρυμένο με μαγγάνιο.

Όπως προκύπτει, το διυλιστήριο του φράγματος εκτός από τη δυσκολία που έχει να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες νερού και να τις μοιράζει στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, αντιμετωπίζει προβλήματα και στην τμηματική εκκένωση των δικτύων του.

Την ίδια στιγμή μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, με τη συνεχή τροφοδοσία του ποταμού Αποσελέμη από την οικολογική παροχή, ανέβηκε η στάθμη του νερού, το οποίο απλώθηκε σε μεγάλη έκταση πάνω στο δέλτα του ποταμού και μάλιστα μερικά μόνο μέτρα υπολείπονταν, ώστε το γλυκό νερό να ενωθεί με το θαλασσινό νερό. Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του δημάρχου, Ζ. Δοξαστάκη, ο οποίος με σχετική ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι:

«Είναι αδιανόητο, ένα τέτοιο ακριβό και σύγχρονο έργο να μην έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της παραγόμενης επεξεργασμένης ποσότητας νερού, ελεγχόμενης και τμηματικής εκκένωσης των δικτύων, όταν προκύψουν ζημιές. Η μονάδα άμεσα, πρέπει να στελεχωθεί με το αναγκαίο αριθμητικά προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται, ώστε να είναι διασφαλισμένη η ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των εγκαταστάσεων», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Έτσι την ίδια ώρα που προκύπτουν σοβαρά τεχνικά ζητήματα για το φράγμα Αποσελέμη και μπαίνουν στο τραπέζι θέματα σε σχέση με τη στελέχωση του διυλιστηρίου, ο δήμαρχος κ. Δοξαστάκης βάζει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της συμμετοχής και των τριών ΔΕΥΑ -και ειδικότερα της ΔΕΥΑ Χερσονήσου- στη διοίκηση του έργου, κρίνεται επιβεβλημένη.

Ο Δήμος Χερσονήσου και οι πολίτες του, που στα διοικητικά του όρια έχουν χωροθετηθεί και τα πέντε υποέργα του συστήματος υδροδότησης από το Φράγμα Αποσελέμη, έχει δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση, κατά τις επιταγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ζητά από τον Ο.Α.Κ. και το Υπουργείο Υποδομών άμεσα να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία αυτού του μοναδικού έργου ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Κρήτη, προκειμένου να μην χάνεται καμία ποσότητα νερού και να διατίθεται στον καταναλωτή σε χαμηλή τιμή.

Ο κ. Δοξαστάκης σημειώνει ότι ο Δήμος Χερσονήσου έχει καταθέσει πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση για την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία υπηρετεί την αρχή της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων. Βασικό έργο αυτής της πρότασης είναι η κατασκευή ενός ενιαίου αγωγού ύδρευσης κατά μήκους του νησιού.

Μάλιστα προτείνεται η κατασκευή του αγωγού αυτού να αποτελέσει συνοδό έργο του ΒΟΑΚ Κρήτης, του οποίου η σύμβαση της κατασκευής υπεγράφη πρόσφατα από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Τέλος, με κάθε νόμιμο τρόπο, ξεκαθαρίζει ότι θα απαιτήσει από τον Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) να ελέγχει την ποσότητα των υδάτινων πόρων και γενικότερα την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί στην Α.Ε.Π.Ο.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΗ, ο πρόεδρος, κ. Βουρεξάκης, σημειώνει ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΚ για την ανατροφοδότηση του Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη από σήμερα. Μάλιστα, όπως τονίζει, εφόσον δεν υπάρξει άλλο πρόβλημα, τότε θα ζητήσει να πάρει το Ηράκλειο ενισχυμένες ποσότητες νερού 700-800 κυβικών για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Τι συμβαίνει με τον αγωγό της Τυλίσου;

Ένα «τυφλό τραύμα» στον αγωγό της Τυλίσου είχε σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρει η τροφοδοσία της πόλης από τις γεωτρήσεις της περιοχής. Η ανεντόπιστη -μέχρι χθες βράδυ- βλάβη έχει ανάψει φωτιές στη ΔΕΥΑΗ, διότι, όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, δυστυχώς πρώτα κατασκευάστηκε ο αγωγός και μετά έγιναν οι διαμορφώσεις του οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε σήμερα κάτω από τα πρανή τον αγωγό κατά μήκος του της παράκαμψης του Γαζίου.

Πρόκειται για μια δύσκολη ζημιά, για την οποία γίνεται υπερπροσπάθεια καταρχήν να εντοπιστεί και κατά δεύτερον να φτιαχτεί. Η ζημιά είναι δύσκολη, διότι είναι κάτω από το πρανές σε βάθος 2-3 μ. και, όπως σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης, γίνεται υπερπροσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.

Σοβαρό πρόβλημα στον αγωγό της Τυλίσου

Η ΔΕΥΑΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναμένονται σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στις περιοχές Μασταμπάς, Θέρισος, Ατσαλένιο, Λόφος Αξιωματικών, Αγία Αικατερίνη, Ηλιούπολη, Πλαστήρα, Κορώνη Μαγαρά (οδοί Γλαύκου, Μνησικλή, χαμηλά σημεία της Ηρακλή, Ματθαιάκη και κάθετοι δρόμοι), κέντρο εντός των τειχών, Κατσαμπάς, Πατέλες, Πόρος.

Μετά την επισκευή της βλάβης αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης των παραπάνω περιοχών, η οποία απαιτεί τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα. Για αυτό το λόγο, η ΔΕΥΑΗ ζητάει απ’ τους δημότες του Ηρακλείου να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού και να περιορίζουν τη χρήση του μόνο για τις απολύτως απαραίτητες εργασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες επί της διανομής του νερού δίνονται καθημερινά καλώντας στο 2810-339050 (αστική χρέωση) και από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ.