Στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ για την… πύρινη ΚΥΑ

Μαίνονται οι αντιδράσεις με φόντο την περίφημη ΚΥΑ που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες κτισμάτων που διαθέτουν ακίνητα σε δασικές, δασώδεις και χορτολιβαδικές περιοχές να ετοιμάσουν μελέτη πυροπροστασίας της ιδιοκτησίας τους και την ίδια στιγμή επιβάλλει στους Δήμους να συγκροτήσουν επιτροπές, για να ελέγξουν τις μελέτες και την υλοποίησή τους.

Η ΚΕΔΕ προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την επίμαχη απόφαση, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες στα νέα μέτρα για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά η κυβερνητική απόφαση έδινε προθεσμία ενός 15νθήμερου στους πολίτες να έχουν ετοιμάσει τις αντιπυρικές μελέτες των ακινήτων τους και στους Δήμους να συγκροτήσουν τις επιτροπές για να τις ελέγξουν. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 10 Ιουνίου. Όμως αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται από την πλευρά της αυτοδιοίκησης είναι ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών της είναι κυριολεκτικά απερίγραπτη και είναι αδιανόητο για τους Δήμους που δεν έχουν ούτε γεωπόνους ούτε μπορούν να διαθέσουν πολιτικούς μηχανικούς να αφιερωθούν στον έλεγχο των σχεδίων αντιπυρικής προστασίας των πολιτών.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης έχει ζητήσει την παρέμβαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, προκειμένου να καταγγείλει τον σχεδιασμό, που χρεώνει στις πλάτες των Δήμων μια βαρύτατη ευθύνη που τους ξεπερνά… «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό» τονίζει ο κ. Μπαριτάκης προσθέτοντας ότι «το εντοπίσαμε από την αρχή που βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση καμία συνεννόηση. Μόλις το αντιλήφθηκα, άμεσα επικοινώνησα και με την ΚΕΔΕ και με την ΠΕΔ, να δούμε τι θα γίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Δήμοι θα απέχουν και γι’ αυτό τον λόγο δρομολογήθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ασφαλώς και δεν διαφωνεί κανείς για την ανάγκη πυροπροστασίας, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια λογική διαβούλευσης. Το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς πολίτης δεν είναι σε θέση ή δεν έχει φέρει κανένα σχέδιο με βάση τις προθεσμίες που έχουν δοθεί. Όλος ο σχεδιασμός βρίθει προβλημάτων. Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει τεθεί, ο κόσμος δεν ξέρει πού να απευθυνθεί, οι Δήμοι δεν έχουν ούτε γεοπόνους ούτε δασολόγους. Ποιος θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη;

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι, όταν οι Δήμοι δεν έχουν προσωπικό να τρέξουν την καθημερινότητα; Να το αναλάβει η Πολιτεία με τους δικούς της μηχανικούς και να βοηθήσουμε επικουρικά. Όχι έτσι όμως και μάλιστα με δεδομένο ότι ελλοχεύει κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με κυρώσεις». Αντίστοιχα όμως εγείρεται μείζον θέμα και σε σχέση με το πότε θα προλάβουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε δασώδεις ή δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις να ετοιμάσουν τις μελέτες, να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα που θα προβλέπουν τα σχέδια, τα οποία συν τοις άλλοις απαιτούν συγκεκριμένες δαπάνες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, τονίζει ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες στα νέα μέτρα για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων, ενόσω δεν υπάρχει ούτε κάποια εκστρατεία ενημέρωσής τους, ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι που να διευκρινίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις τους, ούτε ο προσδιορισμός των ´ειδικών επιστημόνωνª που θα συντάξουν τα σχετικά έγγραφα, ούτε οι σχετικές πλατφόρμες για την υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων.

Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ σε κεντρικό επίπεδο έχει ζητήσει την επανεξέταση των ζητούμενων μέτρων και των προθεσμιών υλοποίησής τους, ενώ, υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρεί αδιανόητη την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου ή ποινικών κυρώσεων σε βάρος των ιδιοκτητών.