Το Σωματείο Εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ συμμετείχε στην χθεσινή στάση εργασίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το ΕΚΑΒ στο νόμο Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Βρύσαλης μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η κατάσταση στο νησί μας είναι παρόμοια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και στην Κρήτη, με αποτέλεσμα πολύωρες επικίνδυνες αναμονές των ασθενών.
Ο στόλος των ασθενοφόρων σπάνια ανανεώνεται, με συνέπεια τα οχήματα να είναι πεπαλαιωμένα και αρκετά (περίπου τριάντα καθημερινά) να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών.
Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ (σε διασώστες, οδηγούς κ.ο.κ.), οι οποίοι τρέχουν με αυταπάρνηση για να προλάβουν να εξυπηρετήσουν περιστατικά σε ολόκληρους τους νομούς.
Την κατάσταση επιδεινώνει η πίεση που ασκείται σε νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας να στελεχώνουν ασθενοφόρα χωρίς να είναι στην αρμοδιότητα τους.
Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το ΕΚΑΒ είναι επίσης ελάχιστο, με αποτέλεσμα γιατροί άσχετων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι), ακόμη και αγροτικοί γιατροί ή ειδικευόμενοι με μόλις έξι μήνες εκπαίδευση, να υποχρεώνονται να διακομίζουν διασωληνωμένους και άλλους βαρέως πάσχοντες ασθενείς από το νοσοκομείο Ρεθύμνου και όχι μόνο.
Αντί για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, οι «δευτερογενείς» διακομιδές παραχωρήθηκαν στα χέρια ιδιωτών με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, οι ελλείψεις σε πληρώματα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί από υπαλλήλους των Δήμων, ενώ ήδη οι οικογένειες πολλών ασθενών αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά ασθενών στις οικίες τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο».
Όπως είπε, “οι σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας.
Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απασχολεί το υπουργείο, αφού προτεραιότητα θεωρεί την εξοικονόμηση δαπανών, αντιμετωπίζοντας την υγεία ως ανεπιθύμητο κόστος και εμπόρευμα”.