Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη σε σχέση με τα οινοστάφυλα, αλλά και την σταφίδα, λόγω της πανδημίας.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς από την Ένωση Ηρακλείου, αλλά και από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας, φαίνεται πως πέφτει στο κενό, αφού μόλις προ ημερών οδηγήθηκαν στη χωματερή περισσότεροι από 100 τόνοι σταφύλια. Την ίδια στιγμή, η Κ.Σ.Ο.Σ. παρά το γεγονός πως και φέτος δίνει τιμές αγοράς για την σταφίδα, ακόμα διατηρεί στις αποθήκες της, αδιάθετες ποσότητες από την προηγούμενη χρονιά.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά συλλογικό, αφού και οι ιδιώτες παραγωγοί κρασιού, επί δύο συνεχόμενες χρονιές έχουν αναγκαστεί είτε να πετάξουν το προϊόν τους, είτε να το οδηγήσουν στην απόσταξη κρίσης.
Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, αφού τα προβλήματα της πανδημίας και τα γενικότερα προβλήματα στην αγορά, έχουν δημιουργήσει ασφυξία σε έναν κλάδο, ο οποίος την τελευταία δεκαετία είχε κάνει άλματα ανόδου σε όλα τα επίπεδα. Ασφαλώς στην πορεία υπήρξαν προβλήματα και παθογένειες, ωστόσο ο κρητικός αμπελώνας είχε αρχίσει να αναδεικνύεται σε ένα ποιοτικό και, σε πολλές των περιπτώσεων, μοναδικό προϊόν.
Εξαιτίας των προβλημάτων ωστόσο που έχουν προκύψει, αλλά και των τεράστιων ζητημάτων, που εν πολλοίς οφείλονται στην πανδημία, το θέμα έχει φθάσει ήδη στη Βουλή, με βουλευτές από το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Ελλάδα, να ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και 21 ακόμα βουλευτές του κόμματος, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης της σουλτανίνας, που παραμένει αδιάθετη.
«Η σουλτανίνα που παράγεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά, δεν μπορεί να διατεθεί με τη μορφή της σταφίδας. Η περσινή μικρή παραγωγή είναι σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετη, χωρίς να προβλέπεται τρόπος αξιοποίησης ή απόσυρσης» επισημαίνουν στην παρέμβαση τους και προσθέτουν:
«Μέρος της παραγωγής της σουλτανίνας έχει χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια για άλλες χρήσεις. Την φετινή χρονιά υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ποσότητα εμπορεύσιμης ποιοτικής σταφίδας Σουλτανίνας μετά τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή από τις ακραίες θερμοκρασίες.
Κατ’ εξαίρεση, και μόνο για την ακραία συνθηκών τρέχουσα χρονιά, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης των μη εμπορεύσιμων σταφυλιών με ειδική άδεια απόσταξης και μόνο για το 2021».
Όπως τονίζεται παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να «αδιαφορεί επιδεικτικά» για τα προβλήματα των αγροτών, ενώ έχουν υπάρξει επανειλημμένες παρεμβάσεις.
«Ιδιαίτερα αδιαφορεί στο ζήτημα που έχει τεθεί από τις αγροτικές ενώσεις και τους παραγωγούς του Ηρακλείου, δηλαδή αυτό του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, επιτείνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων οινοστάφυλων αλλά και τη μη απορρόφηση πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον Αρμόδιο Υπουργό σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τόνοι αδιάθετης σταφίδας περσινής εσοδείας και αν είναι διατεθειμένος, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων, να διερευνήσει την περίπτωση να δοθεί ειδική άδεια κατ’ εξαίρεση πραγματοποίησης απόσταξης, μόνο για το 2021, για την μη εμπορεύσιμη σουλτανίνα, ως διέξοδο στη φετινή δύσκολη κατάσταση.
Αντίστοιχη ερώτηση καταθέτει επίσης, φέρνοντας το θέμα στη βουλή και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Γιώργος Λογιάδης.
«Το Σάββατο οδηγήθηκαν στη χωματερή εκατό τόνοι σταφύλια που είχαν τρυγήσει οι παραγωγοί, αφού δεν υπήρχε χώρος για αποθήκευση. Οι δεξαμενές της Ένωσης Ηρακλείου γέμισαν ενώ έχει σταματήσει η παραλαβή των σταφυλιών» αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης χαρακτηριστικά όπου και προστίθεται:
«Να σημειωθεί ότι οι αμπελώνες παραμένουν ατρύγητοι, αφού οι παραγωγοί δεν είχαν κανένα κίνητρο για σταφιδοποίηση και χάνουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους. Επιπλέον 3.000 τόνοι κρασί είναι ακόμα στις αποθήκες της ένωσης από πέρυσι.
Ο βουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί το Υπουργείο δεν πήρε στα σοβαρά τις εκκλήσεις για απόσταξη κρίσης για να μετριαστεί το μέγεθος της φετινής καταστροφής, πώς θα στηριχθούν έμπρακτα οι παραγωγοί και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί αυτή η επείγουσα κατάσταση;