νοσοκομεία

Αν είχε φωνή, θα έλεγε «δεν πάει άλλο!» Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Κρήτη, πιέζεται, οι ασθενείς με κοροναϊό διαρκώς αυξάνονται, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους!

Χθες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού βρίσκονταν συνολικά 239 ασθενείς, 209 σε κλινικές Covid, 30 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 25 διασωληνωμένοι.

Η κ. Μπορμπουδάκη

Αναλυτικά, στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν 64 ασθενείς, εκ των οποίων 47 στην κλινική covid, 17 στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι.

Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονταν 52 ασθενείς, εκ των οποίων οι 46 στην κλινική και έξι στη ΜΕΘ, εκ των οποίων τρεις διασωληνωμένοι.

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονταν συνολικά 73 ασθενείς. Οι 68 βρίσκονται στην κλινική και πέντε στη ΜΕΘ, εκ των οποίων οι τέσσερις διασωληνωμένοι.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονταν 30 ασθενείς, 28 στην κλινική και δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Στον Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου νοσηλεύονταν τέσσερις ασθενείς στην κλινική covid.

Δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Σητείας, τέσσερις στην κλινική covid στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και δέκα ασθενείς στο Νοσοκομείο Νεάπολης.

Χάνονται ζωές…

Στα μαύρα ντύθηκε το τελευταίο 24ωρο η Κρήτη που θρηνεί τον χαμό τριών ανθρώπων από επιπλοκές του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ηρακλείου έχασε τη μάχη ένας 76χρονος άντρας, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περίπου ένα μήνα, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή ένας ηλικιωμένος άντρας.

Τέλος, ένας άντρας περίπου 60 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Χανίων, έφυγε από τη ζωή.

Νοσηλείες και εμβόλια

Για εκθετική αύξηση των νοσηλειών στην Κρήτη κάνει λόγο η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Λένα Μπορμπουδάκη.

Όπως αναφέρει, οι ασθενείς είναι κυρίως συμπολίτες μας που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν έντονα επιπλοκές της νόσου και να χρήζουν διασωλήνωσης.

Στο νησί, η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 55%, ακολουθεί τους ρυθμούς της υπόλοιπης χώρας.

Μέλημα είναι να φτάσουμε το 70%, προκειμένου να κτιστεί ένα τείχος ανοσίας.

Γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μέσα από τις κινητές μονάδες, που φτάνουν σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, ενώ προχωρούν και οι κατ οίκον νοσηλείες.

Ο κ. Χαλκιαδάκης

Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφέρει στην «Π» πως στο νοσοκομείο υπάρχουν 30 διαθέσιμες κλίνες, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, covid και μη!

«Στη ΜΕΘ κοροναϊού είμαστε υπερπλήρεις», τονίζει.

Στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής και σε ερώτηση αν κάποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ, τι θα γίνει, ο κ. Χαλκιαδάκης απαντά πως θα μεταφερθεί αλλού, εφόσον δεν υπάρχει κρεβάτι στην Κρήτη.

Όπως μέχρι πρότινος το νησί δεχόταν περιστατικά από άλλα σημεία της χώρας, ήρθε η ώρα, μάλλον, να γίνει το αντίστροφο.

Αυτή τη στιγμή, μόλις ένα άτομο από τους ασθενείς με κοροναϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο δεν είναι από την Κρήτη, πρόκειται για ασθενή από την Σαντορίνη.

Όλοι οι ασθενείς, σε κλινική ή ΜΕΘ, είναι από 45 ως 87 ετών, ενώ στη ΜΕΘ κανείς δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος
Ο κ. Ζαφειρόπουλος

Ο επίκουρος καθηγητής  Κλινικής Ιολογίας Βιολογίας  Εξωκυττάριου Χώρου κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, εκτιμά πως τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν είναι αρκετά. Λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων σε επίπεδο νησιού, θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί αυστηρότερα. Ίσως, αυτό χρειαστεί να γίνει από το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει, τα ποσοστά εμβολιασμού στις κρίσιμες ηλικίες είναι καλά, 70% με 80%, χρειάζεται, όμως, να ανέβουν.

«Η μόνη λύση είναι το εμβόλιο, δουλεύει και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», αναφέρει.

Εκτιμά πως αν είχαμε τόσα κρούσματα πριν από τους εμβολιασμούς, θα ήταν ασύλληπτα υψηλός ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών.