Στα Πεζά συνεδρίασε η ΠΕΔ Κρήτης

Η πρόταση για τη σύσταση επιτροπών πολιτικής της ΠΕΔ, αλλά και η ενημέρωση για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κρήτης απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Ειδικότερα για τη σύσταση επιτροπών ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση επτά επιτροπών πολιτικής και συγκεκριμένα: α) επιτροπή οικονομικών, β) επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, γ) επιτροπή χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας, δ) επιτροπή ανάπτυξης και τουρισμού, ε) επιτροπή πρωτογενούς τομέα και εμπορίου, στ) επιτροπή θεμάτων υγείας, πρόνοιας και πολιτικής προστασίας και ζ) επιτροπή παιδείας, πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας.

Μέλη των επιτροπών θα είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλο το εύρος των ΟΤΑ της Κρήτης, καθώς και άτομα με αποδεδειγμένες επιστημονικές γνώσεις στο αντικείμενο της επιτροπής, ενώ έργο των επιτροπών θα είναι η μελέτη και επεξεργασία θεμάτων που απασχολούν τους ΟΤΑ, η οργάνωση των φορέων αυτών καθώς και η διατύπωση προτάσεων προς το ΔΣ της ΠΕΔ.

Επίσης έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από 1-3 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη καθώς και για τις προετοιμασίες και το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, τη Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020.

Ενημερώθηκαν παράλληλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν στους δημάρχους αλλά και στους ίδιους, οι θέσεις που επεξεργάζεται επιτροπή της ΠΕΔ με προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016, προκειμένου μετά από τυχόν συμπληρώσεις, να υποβληθούν στην ΚΕΔΕ αλλά και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι η οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Δήμοι λόγω της πανδημίας και η επιτακτική ανάγκη έκτακτων χρηματοδοτικών ροών προς τους ΟΤΑ, η έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και κατ’ επέκταση διοικητικής ικανότητας των Δήμων, η διεκδίκηση των παρακρατηθέντων ποσών, η ανάγκη για επανακαθορισμό του τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους της χώρας, καθώς επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποτέλεσμα την αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών.