Μια Μονή από τις πιο ιστορικές αλλά και αγαπημένες στους πιστούς είναι αυτή της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα που πανηγυρίζει τη Δευτέρα.
Όλο το Μαλεβίζι αλλά και άνθρωποι από πολλές περιοχές της Ελλάδας ανηφορίζουν συχνά στα όρη του Κρουσώνα όπου βρίσκεται το μοναστήρι, για να προσευχηθούν, να ζητήσουν το δικό τους θαύμα, να πάνε το τάμα τους και με ένα κερί να ευχαριστήσουν την Αγία.
Η γυναικεία μονή βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη από τη πλευρά του Ηρακλείου, τρία χιλιόμετρα από τον Κρουσώνα και σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Εκεί κυριαρχεί η ηρεμία και η ομορφιά καθώς είναι ένα μοναστήρι που με μεγάλο αγώνα των καλογριών που διαβιούν διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα του εορτασμού την Κυριακή 4 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η ευλόγηση των άρτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου. Ανήμερα της εορτής στις 7.30 θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η πανηγυρική θεία λειτουργία και ευλόγηση των άρτων ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη.
Το Μοναστήρι θεωρείται θαυματουργό αφού, σύμφωνα με τις λαϊκές μαρτυρίες, το 1928 συντελέστηκε θαύμα με την Αγία Ειρήνη να εμφανίζεται στην Μονή (κρατώντας ένα κλειδί όμοιο με αυτό που διέθετε αποκλειστικά η ηγουμένη) και στη συνέχεια να εξαφανίζεται τυλιγμένη σε ένα σύννεφο.
Ο δίκλιτος ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη (5 Μαΐου) και στη Κοίμηση της Θεοτόκου, (15 Αυγούστου) και περιβάλλεται από νεόκτιστα κτίρια όπου διαμένουν οι μοναχές. Επίσης, στο δυτικό τμήμα του Καθολικού σώζεται ταφική υπόγεια κρύπτη επιμελημένης τεχνικής.
Πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά τον 14ο-15ο αιώνα, παρόλο που πρωτοαναφέρεται σε έγγραφα του ύστερου 16ου αιώνα με ηγούμενό της, τον Ιωνά Δανίλη. Η Μονή στα τέλη του 16ου αιώνα και αρχές του 17ου αιώνα ανήκε στο φέουδο της οικογένειας Mudazzo, (Μουδάτσων ή Μοάτσων).
Υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του νησιού, έως τα πρώτα χρόνια κατάληψης της Κρήτης από τους Οθωμανούς, με έντονη πνευματική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η Μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822. Όλοι οι μοναχοί της σφαγιάστηκαν στη θέση Τροχάλακας, επειδή ήταν καταφύγιο των επαναστατών. Το 1944, άρχισε η ανοικοδόμησή της και έπειτα από δεκαετίες άρχισε να λειτουργεί και πάλι με λίγες μοναχές. Επίσημα, η επανίδρυση της Μονής ολοκληρώθηκε το 1951. Το Μοναστήρι θεωρείται θαυματουργό αφού, σύμφωνα με τις λαϊκές μαρτυρίες, το 1928 συντελέστηκε θαύμα με την Αγία Ειρήνη να εμφανίζεται στην Μονή (κρατώντας ένα κλειδί όμοιο με αυτό που διέθετε αποκλειστικά η ηγουμένη) και στη συνέχεια να εξαφανίζεται τυλιγμένη σε ένα σύννεφο.