Η λιμνοδεξαμενή στα Δαμάνια
Η λιμνοδεξαμενή στα Δαμάνια

Θύελλα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η διαχείριση της δημοτικής Αρχής Αρχανών Αστερουσίων αναφορικά με το νερό της λιμνοδεξαμενής των Δαμανίων, η οποία έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας με σχετική του επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει ευθέως τον «εν κρυπτώ» – όπως χαρακτηριστικά τονίζει- «σχεδιασμό της μελέτης των δικτύων» με την οποία προβλέπεται «η μεταφορά νερών με αντλιοστάσιο και αγωγό  σε λάκκο εκσκαφής ορυκτών υλικών στην περιοχή της Ι. Μ. Επανωσήφη  του δημοτικού διαμερίσματος Μεταξοχωρίου (λατομείο Μεταξά)».

Ο πρόεδρος της κοινότητας τονίζει ότι «η όποια απόφαση και σχεδιασμός για ζητήματα τοπικής ανάπτυξης να περνά από τα τοπικά όργανα και τα σημαντικότερα θέματα να τίθενται σε επίπεδο ανοικτής τοπικής συνέλευσης». Ο ίδιος εξηγεί ότι «ο επιχειρούμενος σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και λειτουργία του έργου της λιμνοδεξαμενής του τοπικού διαμερίσματος  Δαμανίων  αντί να συσπειρώνει τις τοπικές κοινωνίες έρχεται να διχάσει και να εναντιώσει.

Η άνιση κατανομή του υδατικού αποθέματος, ο προκλητικός  αποκλεισμός  των οικισμών Μελιδοχωρίου και Αρκαδίου στο σύνολό τους, καθώς και του εύφορου κάμπου των Δαμανίων, αποτελεί κατάφωρη αδικία άδικης και άνισης μεταχείρισης από πλευράς δημοτικής αρχής». Όπως προσθέτει, «το όλο εγχείρημα μεθοδεύτηκε   στη λογική  επέκτασης της αρδευόμενης έκτασης και ενοποίησης των αρδευτικών συστημάτων. Αυτή η εξέλιξη  σε καμία των περιπτώσεων   δε μας βρίσκει σύμφωνους για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον επειδή, η περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα νερού του κυρίως έργου δεν αφήνει περιθώρια επέκτασης του αρδευτικού δικτύου και μεταφοράς νερού σε γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα καθώς δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ιδίου διαμερίσματος της έδρας του έργου. Εφόσον η τροφοδοσία του υποέργου στην περιοχή Επανωσήφη  θα συνεχίζεται ανελλιπώς και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (χωρίς να έχει προβλεφτεί αύξηση της χωρητικότητας  του κυρίως έργου, συνεπώς  και υδατικού πλεονάσματος), τούτο ερμηνεύεται ως αφαίρεση ύδατος από το δημοτικό διαμέρισμα Δαμανίων.

Δεύτερον η εγκατάλειψη του προ φράγματος του ποταμού Γέννας  στη θέση Αβδελά,  χωρητικότητας  70.000 κυβικών μέτρων νερού ίσως και παραπάνω, εκτός από τη βασική τροφοδοσία του σώματος της λιμνοδεξαμενής, θα μπορούσε να συντελέσει στην επέκταση της αρδευόμενης έκτασης αξιοποιώντας το αποθεματικό της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αστοχία κατασκευής αυτού του έργου το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής, δεν έτυχε προσπάθειας αποκατάστασης από τη μετέπειτα και τωρινή δημοτική αρχή.

Η στέψη του έργου αυτού με χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν  παραμένει στη θέση της με υποσκαμμένο το υπόβαθρό της από τη ροή του ποταμού. Τούτο δε σημαίνει ότι η θεμελίωση  εκ νέου δε θα μπορούσε να ερευνηθεί  και να υλοποιηθεί με την εκπόνηση τεχνικής μελέτης και συμπληρωματικό έργο. Ως εκ τούτου και η βασική τροφοδοσία της λιμνοδεξαμενής σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του συνολικού έργου, παραμένει αίολη και μετέωρη στα καιρικά φαινόμενα με την ελπίδα  πληρότητας   αποκλειστικά σε ένα μικρό ρυάκι.

Τρίτον ο αναιτιολόγητος  αποκλεισμός του πλέον εύφορου και παραγωγικού κάμπου των Δαμανίων, καθώς και των οικισμών του ιδίου δημοτικού διαμερίσματος της τοπικής κοινότητας, ως βασικών δικαιούχων της κατανομής των υδάτων, δε συνάδει με καμιά αντίληψη  ενοποίησης συστημάτων και επέκτασης των αρδευόμενων  εκτάσεων. Στην επιστολή τονίζεται ότι οι κάτοικοι των Δαμανίων δε διακατέχονται από καμιά τοπικιστική ή άλλου είδους αντίληψη.

Πλην όμως καταγγέλλουμε τον εν κρυπτώ σχεδιασμό της μελέτης των δικτύων εν αγνοία του απερχόμενου τοπικού συμβουλίου, συντοπιτών  περιφερειακών συμβούλων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας. Απαιτούμε το αυτονόητο.  Η όποια απόφαση και σχεδιασμός για ζητήματα τοπικής ανάπτυξης να περνά από τα τοπικά όργανα και τα σημαντικότερα θέματα να τίθενται σε επίπεδο ανοικτής τοπικής συνέλευσης».