Τριάντα μέρες πριν κλείσουν οι βάνες του Αποσελέμη και η στάθμη του φράγματος κατέγραψε νέα πτώση, καθώς άγγιξε το 1.300.000 κυβικά, πράγμα το οποίο σημαίνει -σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης- ότι το νερό που έχει απομείνει είναι σε μικρότερη ποσότητα, ακόμα και από το πολύ ξηρό έτος 2017-2018.
Στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχει νευρικότητα για την απαράδεκτη καθυστέρηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να απαντήσει, εδώ και δύο μήνες, στο αίτημα που έχει κατατεθεί για την κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα, με αφορμή την καθυστέρηση αυτή, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γ. Βουρεξάκης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Υδάτων της ΚΕΔΕ, κ. Ζέρβα, εκφράζει τη δυσφορία του για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Δήμος Ηρακλείου, που δεν έχει καν εισπράξει απάντηση στο αίτημά του.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με παγερή αδιαφορία τα αιτήματα που έχει δεχτεί από τον Δήμο Ηρακλείου, αφού δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, ούτε για τη διασφάλιση χρηματοδότησης για την ανόρυξη οκτώ νέων γεωτρήσεων, ούτε φυσικά για την αντικατάσταση των αγωγών των Μαλίων και της Τυλίσου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν και με δεδομένο ότι οι βάνες του Αποσελέμη θα κλείσουν σε 30 μέρες, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για το πώς θα καλυφθούν τα 3 εκατ. κυβικά που θα στερηθεί η πόλη, από τη διακοπή της λειτουργίας του φράγματος.
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης που προμηνύει ένα εφιαλτικά άνυδρο καλοκαίρι, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν συγκαλείται μια διευρυμένη συνάντηση της Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επόμενη μέρα, πριν να είναι αργά.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Γ. Βουρεξάκης, τονίζει ότι γίνεται μια εσωτερική προσπάθεια από την υπηρεσία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, ώστε -μέσα από μια εσωτερική διαχείριση- να ενισχυθούν κάποιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ παράλληλα γίνεται καθαρισμός των γεωτρήσεων, στις οποίες η άντληση έχει μειωθεί στο 50% και εκεί τοποθετούνται αντλητικά μηχανήματα, ώστε να ενισχυθεί η ποσότητα του νερού που θα διατίθεται στο υδροδοτικό δίκτυο.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της, έχει ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού πόρου. Ανάμεσα σε αυτά είναι η μείωση της κατανάλωσης, των διαρροών και η πλήρωση των κολυμβητικών δεξαμενών με θαλασσινό νερό, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων, που υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη εφαρμογής της ελλειμματικής άρδευσης, αλλά και τον περιορισμό των εποχιακών υδροβόρων καλλιεργειών.
