Με σπαραγμό οδήγησαν χθες στην τελευταία της κατοικία τη 44χρονη Γλυκερία, μητέρα 3 μικρών παιδιών, η οικογένειά της, συγγενείς και φίλοι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι χάθηκε τόσο άδικα.
Η γυναίκα έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca και πλήθος κόσμου πήγε να τη αποχαιρετήσει στην Λοχριά Ρεθύμνου.
“Ελπίζω να μην έχουν την συνείδησή τους ήσυχη εκείνοι που πήραν την απόφαση της χορήγησης του εμβολίου σε γυναίκες 40-44 ετών, ως μόνη επιλογή. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρεθούν σε βάθος τα αίτια και οι τυχόν ευθύνες που υπάρχουν, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο σύζυγός της Μανόλης Κρυοβρυσανάκης.
Η 44χρονη εμβολιάστηκε μαζί με τον σύζυγό της “από το ίδιο μπουκαλάκι”, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Τη θλίψη του για τον θάνατο της 44χρονης στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό της με το AstraZeneca εξέφρασε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.
«Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό. Ελάχιστες οι ελπίδες που υπήρχαν.
Οφείλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια, είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Έτυχε να τη δω την ημέρα που ήρθε στο νοσοκομείο μας, κουβέντιασα μαζί της, δεν μπορούσα να φανταστώ την τραγική εξέλιξη” είπε στον ΑΝΤ1.
«Τον είδα τον σύζυγο πριν το τραγικό συμβάν, είναι ένας άνθρωπος που καταλάβαινε τα πάντα και είχε το παράπονο “γιατί σε αυτούς;”. Όχι μόνο δεν ήταν από τους αρνητές, αλλά έκανε και προπαγάνδα, αν θέλετε, υπέρ του εμβολίου» ανέφερε.
Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, σημειώνοντας:
“Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της 44χρονης γυναίκας, που απεβίωσε χτες στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ εξαιτίας του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.
Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη οργάνωσης -με ευθύνη του κράτους- της φαρμακοεπαγρύπνησης, της παρακολούθησης δηλαδή για τυχόν εμφάνιση παρενεργειών από τον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-CoV-2, η οποία επιβάλλεται λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και κυκλοφορίας των εμβολίων όπως και η ενημέρωση των εμβολιασμένων για πιθανά συμπτώματα ύποπτα θρόμβωσης, ώστε να αναζητούν έγκαιρα ιατρική φροντίδα.
Ο εμβολιασμός είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί, με την έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
Για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η σημασία και η ανάγκη ενός ανεπτυγμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του οποίου ευθύνη μεταξύ άλλων πρέπει να αποτελεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, όπως ο μαζικός εμβολιασμός, η επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, η παρακολούθηση ήπιων κρουσμάτων, χρονίως πασχόντων κλπ.”.