«Η ενδοοικογενειακή βία κινείται μεταξύ σιωπής, συγκάλυψης και ανοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση διαλόγου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που διοργάνωσε χθες στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ).
“Η στάση των θυμάτων οδηγεί στην αδρανοποίηση των θεσμών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Υπάρχει κατεύθυνση αυστηροποίησης των ποινών, τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, που κινδυνεύει να έχει παθητική ζωή ή να μην έχει ζωή. Το πλαίσιο ποινής στην ενδοοικογενειακή βία είναι από δύο έως πέντε έτη.
Υπάρχει υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας από τις αστυνομικές αρχές προς τα θύματα”. Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα Ηρακλείου: “Πρέπει να σπάσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που φράζουν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη.
Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να παρέχουν στήριξη προς τα θύματα Οι πράξεις βίας δείχνουν ποιοι είμαστε και που πορευόμαστε. Η αλλαγή έρχεται από τις γενιές που είναι στα δημοτικά. Τον κόσμο θα τον αλλάξουν τα ζωηρά και ανήσυχα παιδιά, που έχουν μια εσωτερική ανατροφοδότηση”.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Αστυνομία και η Εισαγγελία είναι δύο πυλώνες που μπορούν να θεμελιώσουν την ποινική αξίωση για να περιοριστεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακης βίας.
Ανέφερε επίσης πως βασικό μέλημα του νομοθέτη είναι να γιατρευτεί το νοσηρό φαινόμενο και τόνισε ότι “η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακης βίας είναι θέμα πολιτισμού. Καθένας πρέπει να βρει το ηθικό του μπόι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τόσο σοβαρά φαινόμενα”.
«Η νέα γενιά κουβαλά σε έναν βαθμό στερεότυπα προηγούμενων γενιών»
Η επίκουρος καθηγήτρια του Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Μαρία Παπαδακάκη τόνισε ότι νέοι άνθρωποι έως 30 ετών θυματοποιούνται” και επισήμανε ότι “η νέα γενιά κουβαλά σε ένα βαθμό στερεότυπα προηγούμενων γενιών”
“Τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν αντανακλά τις ανάγκες των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των εφήβων”, ανέφερε και τόνισε: “Την άνιση αντιμετώπιση των δύο φύλων την παρατηρούμε παντού. Είναι τραγικό να μην υπάρχει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας”
Στην τοποθέτησή της η Γραμματέας Γυναικών αστυνομικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Μαρία Μαραγκάκη χαρακτήρισε “καταλυτικό” τον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμέτωπη του φαινομένου. Όπως ανέφερε, στην κορυφή της λίστας με τη βία κατά των Γυναικών, από πρώην και νυν συντρόφους, στην ΕΕ βρίσκεται η Δανία με 32%.
Τέλος, η Διδάκτωρ Αγγλικής Λογοτεχνίας και Κοινωνιολογίας Ειρήνη Αρβανιτάκη επεσήμανε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο ιδρύθηκε το 2005 ο οργανισμός White Ribbon, με στόχο τη διαπαιδαγωγηση ανδρών και αγοριών για την προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού και ισότητας των φύλων. Όπως τόνισε: “Η βία κατά των Γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα έγκλημα που σπανίως διώκεται”.