Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο για την Παπούρα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το μοναδικό εύρημα στο λόφο Παπούρα. Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσία του υφυπουργού Υποδομών κ. Ταχιάου, των μελετητών του αεροδρομίου και εκπροσώπων της Πολιτικής Αεροπορίας.

Πολλοί ήταν οι φορείς που βρέθηκαν στην Αθήνα από την Κρήτη που δήλωσαν παράσταση περιμένοντας να κληθούν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για να καταθέσουν την άποψη τους για το πόσο σημαντικό είναι να σωθεί το μοναδικό αυτό μνημείο  Ανάμεσα τους ήταν ο δήμαρχος Μινώας Πεδιάδας κ.Κεγκέρογλου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη ,φορείς της Πεδιάδας, το ΤΕΕ-ΤΑΚ που περίμενε έως αργά για να παρέμβει με τηλεδιάσκεψη ,εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έκαναν και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο όπου γινόταν η συνεδρίαση καθώς και αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην ανασκαφή.

“Save Papoura” στα Λιοντάρια

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Λιοντάρια από τους αρχαιολόγους ,το ΣΕΚΑ και άλλα σωματεία πολιτισμού για τη σωτηρία της Παπούρας.

Όπως τονίζει ο ΣΕΑ’’ Παρότι ένα χρόνο πριν το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υποδομών είχαν ανακοινώσει ότι θα βρουν εναλλακτική θέση για το ραντάρ και τα συνοδά έργα, καμία μελέτη εναλλακτικής χωροθέτησης, καμία μελέτη αεροναυτιλίας δεν εκπονήθηκε ως τώρα. Αντιθέτως, μετά από έναν χρόνο αδράνειας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και του ΥΠΟΜΕ εμφανίζουν ως «λύση» την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων των ραδιοβοηθημάτων (ραντάρ, κεραία, συνοδά έργα) εκατέρωθεν του μνημείου, στον ίδιο λόφο και σε απόσταση 20μ!.

Γ. Στεφανάκης: “Η ιστορική μνήμη της Κρήτης δεν παραδίδεται”

Σε δήλωση-παρέμβαση του, σχετικά με την προστασία του αρχαίου μνημείου στο λόφο Παπούρα, πλησίον του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ο πρώην δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης αναφέρει:

“Σήμερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται να αναλάβει ιστορική ευθύνη.
Να υπερασπιστεί την Πολιτιστική μας ταυτότητα, τη νομιμότητα και την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Το μνημείο της Παπούρας δεν είναι εμπόδιο είναι τεκμήριο της μινωικής κληρονομιάς.
Δεν επιτρέπεται, δεν χωρά και δεν θα επιτραπεί η τοποθέτηση ραντάρ δίπλα ή εντός της προστατευόμενης ζώνης του.
Η διεθνής και εθνική νομοθεσία, οι συμβάσεις της UNESCO, η αρχαιολογική δεοντολογία και η φωνή των πολιτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι ξεκάθαρες:
Το τοπίο, η θέαση και η ακεραιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Παπούρας είναι αδιαπραγμάτευτα.
Το μνημείο, φυσικά και η ανακάλυψη του δεν είναι πρόσφατη.
Αποτελεί μέρος της ιστορικής μας κληρονομιάς, αναφέρεται στη ζώσα προφορική παράδοση των Πατέρων μας και είναι γνωστή η αρχαιολογική αξία του συγκεκριμένου βουνού εδώ και εκατονταετίες τόσο λογικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, όσο και στους κατοίκους της περιοχής και τους Λασιθιώτες ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου βουνού, που τόσα χρόνια το προστατεύουν -όχι για να θαφτεί αλλά για να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρη η απεικόνιση του εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια σε χάρτες της Ενετικής και Βυζαντινής περιόδου, που επισυνάπτω, όπου χαρακτηρίζεται με την λέξη ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.
Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυχαίο μνημείο όπως σίγουρα τυχαία δεν μπορεί να είναι και η τοποθέτηση του ραντάρ.
Είμαι βέβαιος ότι το ΚΑΣ θα τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο.
Όχι μόνο απέναντι στην επιστήμη και στο νόμο, αλλά απέναντι στην Ιστορία και τη μνήμη αυτού του τόπου.
Η ιστορική μνήμη της Κρήτης δεν παραδίδεται.”