«Οι ευπαθείς ομάδες παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού στην πανδημία» απαντά η Καναβάκη
Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση στη Λότζια με φόντο προκήρυξη της δημοτικής Αρχής για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού λόγω covid στην οποία περιλαμβάνεται όρος που αποκλείει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η Λότζια δέχεται σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση που καταγγέλλει ότι πρόκειται για παράνομο και καταχρηστικό όρο ενώ στο θέμα παρεμβαίνει και η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που κάνει λόγο για «διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας».
«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες εν μέσω πανδημίας Covid 19, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.» απαντά η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη.
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η παράταξη Ηράκλειο 375 τόνισε ότι «η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, φαίνεταιι πως έχει παρεξηγήσει, τα όρια της δικαιοδοσίας της, αλλά και τη βασική αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και ισονομίας των πολιτών, προκαλώντας έτσι, το αίσθημα δικαίου. Κατά τρόπο, προσβλητικό και πέρα από κάθε λογική, αποστερεί το βασικό και απαράγραπτο δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας, σε πολίτες που έχουν συνήθη υποκείμενα νοσήματα, όπως: άσθμα, σάκχαρο, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα κ.α!
Έκπληκτοι λοιπόν διερωτώμαστε: Πού το βρήκαν αυτό γραμμένο, οι συντάκτες των δυο προκηρύξεων; Ποιους ρώτησαν όταν έθεταν τον πρωτοφανή και ρατσιστικό αυτόν όρο, που αποκλείει άδικα και αυθαίρετα πολίτες από το δικαίωμα τους να διεκδικήσουν με ίσους και θεσμοθετημένους όρους, μια έστω και προσωρινή θέση εργασίας; Υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει κάνει τέτοιου είδους προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς και συνάμα αυθαίρετους αποκλεισμούς;»
Απαράδεκτος όρος
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτος όρος των προκηρύξεων για πρόσληψη προσωπικού στον Δήμο Ηρακλείου, που αποκλείει όσους και όσες «δεν έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητ»α. Πέρα από το ότι αναπαράγει τη βάρβαρη λογική του «Καιάδα», αποτελεί κυνική ομολογία και αποδοχή της απουσίας υγειονομικών πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους, αλλά και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, για την οποία ευθύνονται οι δημοτικές αρχές διαχρονικά. Να αφαιρεθεί αμέσως ο όρος αυτός από τις προκηρύξεις!»
Η απάντηση της αντιδημάρχου
Μετά τον καταιγισμό των παρεμβάσεων η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ο Δήμος Ηρακλείου προστατεύει τους δημότες, δεν τους διαχωρίζει». Ειδικότερα όπως εξηγεί, «οι προκηρύξεις αφορούν σε συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών Διευθύνσεων του Δήμου Ηρακλείου για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19.
Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται από τον νόμο, όσον αφορά στην πανδημία Covid 19. Για αυτό και για όσο καιρό η πανδημία διαρκεί, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού.
Αντιθέτως, και όπως είναι λογικό, το προσωπικό που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες αντιμετώπισης των αναγκών που προκύπτουν λόγω Covid 19, δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια. Άλλωστε αυτές οι προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τα κενά τα οποία προέκυψαν στο μόνιμο προσωπικό εξαιτίας των αδειών ειδικού σκοπού.
Συμπερασματικά, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες εν μέσω πανδημίας Covid 19, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Φανταζόμαστε αυτό είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται ή θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται.
Η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5.» στην ανακοίνωσή της διερωτάται αν «…υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει κάνει τέτοιου είδους προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς και συνάμα αυθαίρετους αποκλεισμούς» και εκφράζει την λύπη της που «…τη μοναδική εξαίρεση αυτού του κανόνα, την αποτελεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου».
Δεν γνωρίζει προφανώς ότι παρόμοιος όρος υπάρχει στις προκηρύξεις πολλών άλλων Δήμων της χώρας (Λαρίσης, Ρεθύμνης, Ιεραπέτρας, Σάμης, Βιάννου, Καρπάθου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου Αττικής, για να αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικά). Αν κάτι προκαλεί λύπη λοιπόν, είναι η προχειρότητα της ανακοινώσεως της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης.
Με βάση τα παραπάνω, οι απίστευτες αναφορές που διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες σε ρεπορτάζ και ανακοινώσεις, περί διαχωρισμού των ανθρώπων από τον Δήμο Ηρακλείου, όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά προσβάλλουν βάναυσα την κοινή λογική και υποτιμούν την νοημοσύνη των δημοτών».
Ανταπάντηση
Άμεση ήταν η ανταπάντηση από τη μείζονα αντιπολίτευση που τόνισε ότι τα όσα η δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου επικαλείται δεν δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, στο θέμα των παράνομων και καταχρηστικών προσλήψεων που πεισματικά προωθεί. Οι όροι των προκηρύξεων αυτών είναι παράνομοι και καταχρηστικοί. Αντίκεινται στο Σύνταγμα, στην Εργατική Νομοθεσία και στις διεθνείς εργατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας.
Τέτοιους όρους, όσο κι αν προσπαθεί να νομιμοποιήσει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, δεν πρόκειται να το πετύχει, γιατί απλά δεν υπάρχει σε κανένας νομικός, εργατικός, αυτοδιοικητικός, κοινωνικός ή ανθρωπιστικός κώδικας που να το δικαιολογεί.
«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» απαντά η Λότζια
Η ανταπάντηση της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε νέα παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή που αναφερόμενη στο πολιτικό ύφος της ανακοίνωσης της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» σχολιάζει ότι κινείται στη λογική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Σχετικά με το κατά πόσον οι όροι των προκηρύξεων είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, η δημοτική Αρχή απαντά ότι «θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν και οι δεκάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Κρήτη που έκαναν χρήση παρόμοιων όρων στις δικές τους προκηρύξεις, τι γνώμη έχουν.
Μεταξύ των οποίων άλλωστε συμπεριλαμβάνονται και έγκριτοι νομικοί. Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ό,τι είχε να πει επί του θέματος, το είπε ήδη».