«Καταπέλτης» κατά της Δημοτικής Αρχής ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή πολιτική επίθεση σε βάρος της, ξεκαθαρίζοντας ότι με τα μισά λεφτά από αυτά που θέλει να δώσει στον ιδιώτη, το Ηράκλειο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της Καθαριότητας.
«Και εδώ γεννάται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Γιατί φοβούνται να πουν το κόστος των δημοτικών τελών στον δημότη Ηρακλείου;», τονίζει με έμφαση ο Σύλλογος που καταγγέλλει ότι ο Δήμος Ηρακλείου διατηρεί πανελλαδικά την πρώτη θέση στις απολύσεις, σε σύγκριση με άλλους Δήμους της Ελλάδας, που στηρίζουν και διατηρούν τους συμβασιούχους με χρόνια εμπειρία, αλλά και με άλλες συμβάσεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Καθαριότητα, «προτού έρθει η λαίλαπα της νέας Δημοτικής Αρχής το 2024, αλλά και των εκατοντάδων απολύσεων που την συνοδεύουν μέχρι τώρα».
Ο Σύλλογος ζητάει μόνιμες θέσεις προσωπικού, καθώς σε ευρεία σύσκεψη με βουλευτές, που είχε πραγματοποιηθεί στο ΕΚΗ, είχε ζητήσει από τους τότε βουλευτές να ανοίξουν το θέμα των συμβασιούχων και να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για μια πανελλαδική προκήρυξη, και ενώ το θέμα έφτασε τότε μέχρι τη Βουλή -με τις γνωστές χρονοβόρες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει μέχρι το γενικό λογιστήριο κράτους- μετά ήρθαν οι εκλογές και το θέμα έχει παραμείνει στα αζήτητα, και παρ’ όλες τις δεσμεύσεις από όλους τους νυν βουλευτές, δεν έχει προχωρήσει τίποτα από εκεί και μετά».
Η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής Καλοκαιρινού που έριξε στα βράχια την Υπηρεσία Καθαριότητας
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου:
«όταν ανέλαβε δράση η νέα Δημοτική Αρχή τον Ιανουάριο του 2024, με 330 εργαζόμενους στην Καθαριότητα, αυτή κατάφερε με την δύναμη της αδράνειας στις 2/5/2025 να τους κάνει 202!
Μέσα σε 19 μήνες, έριξαν με μαθηματική ακρίβεια την Υπηρεσία Καθαριότητας “στα βράχια” για να εμφανιστεί ο σωτήρας ιδιώτης να καθαρίσει το Ηράκλειο, με 8,5 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη. Με ένα πρόγραμμα, που το παρείχαμε εμείς στον δημότη, χρόνια πριν μας αποδεκατίσουν.
Η δύναμη της αδράνειας, που συχνά-πυκνά αναφέρει ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Καλοκαιρινός, είχε ως αποτέλεσμα η Δημοτική του Αρχή να μην αξιοποιήσει κανένα πρόγραμμα από το 2024 των ΔΥΠΑ, ή αν είχαν φέρει τον οργανισμό, όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά, στην ώρα του θα υπήρχαν ακόμα 150 νέες θέσεις συμβασιούχων, μέχρι την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας».
«Καρφιά» για τους αρνητές του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας το 2019
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος «καρφώνει» ευθέως εκείνους, που το 2019 ήταν αρνητές του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και τώρα τον εισηγούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει: «Και όταν ο Σύλλογος Καθαριότητας ήταν υπέρμαχος στο να περάσει ο οργανισμός το 2019 και να έχουμε μόνιμες θέσεις, τι έγιναν αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ήταν ένθερμοι αρνητές του οργανισμού τότε και τώρα το 2025, μετά από 17 μήνες, πέρασε με πλειοψηφία από τους ίδιους από το Δημοτικό Συμβούλιο;
Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου και με μη επαρκή προσωπικό τα έτη 2020 ως 2023, γιατί δεν έφτασε ποτέ να δουλεύει σαν τέταρτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας με αντίστοιχο προσωπικό. Και με μικρότερους χρηματικούς πόρους. Έτος 2020: 14,2 εκατ. ευρώ γενικό κόστος Καθαριότητας. Έτος 2021: 13,5 εκατ. ευρώ γενικό κόστος Καθαριότητας.
Έτος 2022: 18 εκατ. γενικό κόστος Καθαριότητας. Έτος 2023: 16 εκατ. ευρώ γενικό κόστος Καθαριότητας. Αναμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει ο φετινός προϋπολογισμός της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. 26 εκατομμύρια, 28, 30; Πόσο θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη, καθώς ο ιδιώτης θα “τινάξει την μπάνκα στον αέρα”, αφού αμέσως έχουμε 1,1 εκατ. μεταφορά απορριμμάτων σε Πέρα Γαληνούς σε ιδιώτη, 1 εκατ. ηλεκτροφωτισμός σε ιδιώτη, 8,5 εκατ. σε ιδιώτη και την πληρωμή στον EΣΔΑΚ του ιδιώτη ποιος θα την πληρώσει; Ο δημότης;».
Γιατί φοβούνται να πουν το κόστος των δημοτικών τελών στον δημότη Ηρακλείου;
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος ρίχνει το γάντι στη Δημοτική Αρχή, να αποκαλύψει στους δημότες ευθέως πόσο θα τους κοστίσει ο ιδιώτης, τον οποίο θέλει να εισαγάγει στο σύστημα αποκομιδής, τονίζοντας με νόημα ότι «αν υπήρχε κάποιο σοβαρό σχέδιο από την Δημοτική Αρχή, θα ήταν να την ενισχύσει την υπηρεσία με παραπάνω μόνιμο προσωπικό, μέσω οργανισμού και τότε δεν θα χρειαζόταν να μπει ο ιδιώτης με 8,5 εκατ. Δώσε στην Καθαριότητα 4 εκατ. και όχι 8,5 σε ιδιώτη και το Ηράκλειο.
Και εδώ γεννάται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «Γιατί φοβούνται να πουν το κόστος των δημοτικών τελών στον δημότη Ηρακλείου;».
Πώς δούλευε η Υπηρεσία Καθαριότητας από το 2020 έως 2023
Δημοτικά τέλη: 0,75 ως 0,86€ για τις χρονιές 2020 ως 2023.
Καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης: 5.700 χιλιάδες κάδοι από 7.200 κάδους (δεν γέμιζαν οι υπόλοιποι).
Συνοδοί απορριμματοφόρων: 127 μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι.
Οδοκαθαριστές: 142 μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι.
Μηχανοτεχνίτες: 14, όλων των ειδικοτήτων.
Οδηγοί: 78, ενώ στα μέσα Μαρτίου 2023, έμειναν 50 εργαζόμενοι λόγω σύνταξης, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή τους δυστυχώς.
Φυλάκιο Αμαξοστασίου: 8 εργαζόμενοι.
Βάρδιες απορριμμάτων: 34, μαζί και τα ραντεβού, 6 στην Ανακύκλωση, +1 Κυριακή.
Συνεργείο οδοκαθαριστών: με 9 εργαζόμενους. Κάθε Σάββατο πήγαιναν σε διαφορετική συνοικία του Ηρακλείου και πραγματοποιούσαν μαζικό οδοκαθαρισμό.
Οδοκαθαρισμός: με 2 σάρωθρα.
Για τα ογκώδη αντικείμενα που έμπαιναν σε καθημερινή μάχη: 2 μηχανήματα έργου, με 4 φορτηγά και δεύτερη απογευματινή βάρδια, με 1 μηχάνημα έργου και ένα φορτηγό.
Συνολικές χρονιές με τόνους από τα ογκώδη:
2021: 3.071 τόνοι. 2022: 3.745 τόνοι. 2023: 4.200 τόνοι.
3 φορτηγά τύπου Canter 3,5 τόνων, 1 οδηγός, 2 εργαζόμενοι για αποκομιδή ογκωδών και με το σύστημα ραντεβού.
1 απορριμματοφόρο, 1 οδηγός, 2 εργαζόμενοι για ογκώδη σε συνοικίες, κάθε εβδομάδα σε διαφορετική, με το σύστημα ραντεβού.
Μερική πλύση κάδων
Πρόγραμμα κομπόστ: 1 όχημα τύπου καδοάμαξα με ένα οδηγό.
Παράνομη αφισοκόλληση: 2 εργαζόμενοι.
1 αποθήκη ΜΑΠ.
Συνεργείο κάδων: 4 εργαζόμενοι.
1 φορτηγό, 1 οδηγός, 1 εργαζόμενος σε καθημερινή βάση για αντικατάσταση σπασμένων κάδων.
Πλύσιμο κεντρικών δρόμων.
Πλύσιμο λαϊκών αγορών – οδοκαθαρισμός.
Σταθμός μεταφόρτωσης με πλήρη λειτουργία από την υπηρεσία, με μέσο όρο καθημερινά 245 τόνους απορρίμματα και 45 τόνους ανακύκλωσης.
15 καινούργια χειραμαξίδια.
Κέντρο 1’ κοινότητα, καθημερινός και απογευματινός νυχτερινός οδοκαθαρισμός από 45 οδοκαθαριστές.
Καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων: 10 φορές την ημέρα
Ανακύκλωση: 7 φορές την ημέρα.
3 αμαξίδια φυσητήρες με 3 εργαζόμενους στο κέντρο.
Πλύσιμο στο σταυρό της πόλης και Πλαταιών με μικρό σάρωθρο.
2 μικρά σκουπάκια δρούσαν μέσα στο κέντρο.