Καθαρό μήνυμα έστειλε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου «με κάθε νόμιμο τρόπο» στην πολύκροτη υπόθεση στον κόλπο του Δερματά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί για το πώς θα κινηθεί εάν επιχειρηθούν ανατρεπτικές εξελίξεις στην υλοποίησή του.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαχος χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχείς αλλά και προσβλητικές τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου, όσο και για τους υπηρεσιακούς και τους πολιτικούς παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων, τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. συντονίστριας, που παρομοίασε τη βαρύτητα του εγγράφου του Υπουργείου Ναυτιλίας με τη βαρύτητα που θα είχε ένα έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας».
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι εφόσον η ίδια κ. συντονίστρια αποδέχεται ότι το Λιμενικό είναι αρμόδιο για να σταματήσει τις εργασίες και το επικαλέσθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον Ιούλιο του 2019, είναι απορίας άξιον πώς θεωρεί αναρμόδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας (όπου υπάγεται το Λιμενικό) για να άρει αυτήν την απαγόρευση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν διαφωνεί με αυτές τις αποφάσεις, δεν δικαιούται να τις απαξιώνει.
Όπως είπε με απλά λόγια, «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θεωρεί ότι κάνουν λάθος οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων, κάνει λάθος το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κάνει λάθος το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο επιβεβαίωσε πρόσφατα τη σύμφωνη γνώμη του για τη συνέχιση των εργασιών, κάνει λάθος και ο Δήμος Ηρακλείου και η Τεχνική Υπηρεσία και μόνο η ίδια και οι υπηρεσίες της γνωρίζουν το σωστό. Ασφαλώς όλοι έχουν δικαίωμα να διαθέτουν τη δική τους άποψη και να την υπερασπίζονται. Όμως και η δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να προασπίζεται το συμφέρον των δημοτών και της πόλεως, όπως εκείνη το κρίνει».
Ο κ. Λαμπρινός έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα τονίζοντας με νόημα ότι «παραμένει αναπάντητο όσο και ανεξήγητο τι άλλαξε από τον Αύγουστο του 2018, όταν η Αποκεντρωμένη χορήγησε την 5η παράταση περιβαλλοντικής εξαίρεσης, παρά την παρέλευση της διετίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2019, όταν αρνήθηκε να χορηγήσει την 6η παράταση περιβαλλοντικής εξαίρεσης εξαιτίας -υποτίθεται-της παρέλευσης της ίδιας διετίας (που είχε εκπνεύσει καιρό πριν).
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στο χρονικό της εξέλιξης του έργου, τονίζοντας ότι όταν σταμάτησε η Β΄ φάση της αντιδιαβρωτικής προστασίας, τον Μάρτιο του 2019, δεν είχε αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε. Όσα ίσχυαν το καλοκαίρι του 2018, όταν ο τεχνικός φάκελος του έργου ελέγχθηκε και εγκρίθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει να εκτελείται, τα ίδια ακριβώς ίσχυαν και την άνοιξη του 2019.
Το μόνο που άλλαξε, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα το γιατί, ήταν η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το έργο διαθέτει όλες τις διαθέσιμες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Υπέρ της συνέχισης του έργου έχουν ταχθεί όλοι όσοι έχουν εξετάσει τον φάκελο – το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Η μόνη που επιμένει ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία μάλιστα με τη στάση της, απαξιώνει και όλους τους παραπάνω. Εφόσον βρεθεί λύση με τον ανάδοχο, ο οποίος όπως γνωρίζετε μετά από πολλούς μήνες αναμονής τελικά υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, εμείς έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τις εργασίες».
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο στον κόλπο Δερματά
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση στον κόλπο του Δερματά, τονίζεται ότι «η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Λαμπρινού να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος και το μέτωπο που ανοίγει με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιδιώκει να μας κάνει να ξεχάσουμε πως τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και ο Δήμος Ηρακλείου ανήκουν και υπερασπίζονται το ίδιο Κράτος και τους ίδιους νόμους. Επομένως για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί έχουν εξίσου και οι δύο ευθύνες. Ευθύνες τις οποίες προσπαθεί να αποποιηθεί η διοίκηση του Δήμου.
Η δημοτική Αρχή, στη σημερινή (σ.σ χθεσινή) συνέντευξη Τύπου απέφυγε να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει στο λαό της πόλης και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Αγ. Τριάδας, πώς ένα επείγον έργο, άμεσης υλοποίησης, έφτασε να θέλει 4 χρόνια για να υλοποιηθεί. Όπως εξηγήσεις οφείλει να δώσει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πώς είναι δυνατόν για το ίδιο έργο αρχικά να μην ζητάει περιβαλλοντική μελέτη, ενώ αργότερα να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή του;».