Κρήτη και σεισμοί είναι δύο λέξεις που, δυστυχώς, συνδέονται στα βάθη των αιώνων. Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη από επισκέψεις του Εγκέλαδου. Οι κάτοικοι του νησιού σήμερα αισθάνονται φοβισμένοι, οργισμένοι και ζητούν απαντήσεις. Όμως, η ρίζα του κακού δεν είναι, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι επιστήμονες, τα έργα ενός αεροδρομίου που είναι υπό κατασκευή ή η οργή του Θεού.
Δοξασίες, προλήψεις και προκαταλήψεις πρέπει να μείνουν εκτός και όλοι να εστιάσουν στο πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή των σεισμόπληκτων, πώς οι άνθρωποι θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς στην θαλπωρή των σπιτιών τους.
Το τελευταίο 24ωρο, οι σεισμικές δονήσεις ήταν και πάλι συνεχείς, εντονότερη καταγράφηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι χθες και είχε ένταση 4,6 ρίχτερ, πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Αρκαλοχωρίου.
Οι επιταχύνσεις απαιτούν νέο σχεδιασμό
«Η κάθε μετασεισμική ακολουθία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στο Αρκαλοχώρι η μετασεισμική ακολουθία είναι στην στεριά, κάτω από τα πόδια των κατοίκων, οπότε η παραμικροί μετασεισμοί γίνονται αισθητοί. Ο μέσος όρος των σεισμών είναι γύρω στα 3,2 Ρίχτερ. Οι 13 – 14 σεισμοί τεσσάρων Ρίχτερ που έχουν γίνει τα πρώτα 24ωρα ήταν ιδιαίτερα έντονοι για τους κατοίκους», είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Από τον κύριο σεισμό είχαμε διπλάσιες επιταχύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό. Πρέπει να χτίζουμε πιο σωστά γιατί οι επιταχύνσεις που καταγράφονται είναι διπλάσιες από τον σχεδιασμό του μηχανικού», συμπλήρωσε.
«Το επίκεντρο των σεισμών είναι πλέον πιο κοντά στο δομημένο ιστό. Οι πόλεις έχουν πάρει έκταση και έχουν πάει πιο κοντά σε ρήγματα. Όσο πιο κοντά είμαστε στο ρήγμα τόσο περισσότερη ενίσχυση χρειαζόμαστε», τόνισε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Η εδαφική κίνηση που παρήγαγε ο κύριος σεισμός ήταν κάθετη, δηλαδή σήκωσε τα σπίτια και τα κατέβασε. Αυτό δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στα θεμέλια των σπιτιών και είναι μια αιτία της καταστροφής που βλέπουμε αυτή την στιγμή».
Όπως τόνισε, «ο πιο ισχυρός μετασεισμός γίνεται τις πρώτες ώρες. Οι πιθανότητες για νέο ισχυρό σεισμό μειώνονται. Οι κάτοικοι θα ζουν με αυτό το καθεστώς για αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να το διαχειριστούν».
«Οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.
Όπως είπε, «η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα».
Το ΕΛΚΕΘΕ για τα ρήγματα της Κρήτης
Ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, αναφέρει πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πιθανόν ο τελευταίος σεισμός να σχετίζεται με ενεργοποίηση του ρήγματος
του Καστελλίου στην περιοχή της Κασταμονής και λίγο νοτιότερα. «Το ρήγμα του Καστελλίου, με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ και κλίση προς τα Δυτικά είναι ένα από τα δεκάδες (ή και εκατοντάδες) ενεργά ρήγματα πάνω στη Κρήτη. Αντίστοιχα ρήγματα, πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα, έχουν χαρτογραφηθεί στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.
Όλα αυτά τα ρήγματα, χερσαία και υποθαλάσσια, αποτελούν δυνητική απειλή. Ταυτόχρονα όμως είναι αυτά που έχουν δημιουργήσει το ιδιαίτερα πολύπλοκο ανάγλυφο της Κρήτης και “ευθύνονται” για την ασύγκριτη ομορφιά της.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού», αναφέρει.
Νέοι σταθμοί στην Κρήτη
Επιπλέον σεισμολογικοί σταθμοί εγκαταστάθηκαν γύρω από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Όπως ενημέρωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης το Γεωδυναμικό εγκατέστησε την Τρίτη τέσσερις επιπλέον σταθμούς σε Μονή Αγκαράθου, Μονή Επανωσήφη, Γαρίπα και Νιπιδιτό.
Ο ίδιος εξηγεί πως «η γκρι περιοχή δείχνει την περιοχή των ζημιών (ενδεικτικά) και η κόκκινη γραμμή που εφάπτεται δείχνει το ρήγμα του Καστελλίου. Η περιοχή αυτή κατέβηκε 14cm ακαριαία με το που έγινε ο σεισμός σαν να δέχτηκε μία μπουνιά από πάνω η οποία προκάλεσε επιτάχυνση μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα 0,8g (με το 1 g ξεφεύγουν τα αντικείμενα από την Γήινη έλξη!).
Όσα χωριά ήταν δεξιά από το ρήγμα δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές για παράδειγμα ο Νιπιδιτός που είναι δεξιά από το ρήγμα είχε ελάχιστες ζημιές και ας ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από το επίκεντρο!».