Τα ξημερώματα της Πέμπτης που η Κρήτη ταρακουνήθηκε από τον Εγκέλαδο και μέχρι να ανακοινωθεί το ακριβές μέγεθος της ισχυρότατης δόνησης (6,1), υπήρξε σύγχυση και ανησυχία σε πολύ κόσμο από την ειδοποίηση που είχε στα κινητά του και ανέφερε για μέγεθος 7.2 της κλίμακας Ρίχτερ.
Ένα σωρό θεωρίες συνωμοσίων αναπτύχθηκαν που φυσικά δεν έχουν καμία βάση.
Ο γνωστός Ηρακλειώτης γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς βάζει τα πράγματα στη θέση τους με μια μακροσκελή και εμπεριστατωμένη ανάρτηση, όπου αναφέρει:
“Μπορεί η πρόοδος της τεχνολογίας να ενισχύσει τη συνωμοσιολογία και την άρνηση της επιστήμης?
Όπως είδαμε στον χθεσινό σεισμό, μάλλον ναι.
Αρκετά κινητά τηλέφωνα την ώρα του σεισμού έλαβαν αυτοματοποιημένο μήνυμα για το σεισμό που ήταν ακόμα σε εξέλιξη, με εκτίμηση μεγέθους και επικέντρου, όπως και οδηγίες αυτοπροστασίας.
Το εκτιμώμενο μέγεθος που δόθηκε ήταν 7,2R, και 6,5R λίγο μετά, ένας πραγματικά πολύ μεγάλος σεισμός…Πόσο σωστή ήταν όμως αυτή η εκτίμηση ώστε πολλοί συμπολίτες μας να αμφισβητούν το μέγεθος που έδωσαν στη συνέχεια όλα τα διεθνή σεισμολογικά κέντρα, δηλαδή 6.1 ή 6.2R, και να αποδέχονται ερμηνείες που εμπλέκουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ή άλλες συνωμοσιολογικού τύπου προσεγγίσεις?
Τα μεγέθη των σεισμών που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες όλου του κόσμου βασίζονται στις καταγραφές των σεισμογραμμάτων που καταγράφουν σεισμογράφοι απ όλο τον κόσμο. Δηλαδή χρειάζεται να δούμε την πλήρη καταγραφή της σεισμικής δόνησης με όλα τα σεισμικά κύματα που θα καταγραφούν και στη συνέχεια με εμπειρικές ή άλλες μαθηματικές προσεγγίσεις εκτιμούμε το μέγεθος όπως και το επίκεντρο του σεισμού. Χρειάζεται να περάσει ο σεισμός ώστε να βγει η πρώτη αυτοματοποιημένη με βάση τους σεισμογράφους εκτίμηση και στη συνέχεια ο έλεγχος και η σύνθεση από τους σεισμολόγους ώστε να προσεγγίσουμε με σχετική ακρίβεια μεγέθη, βάθη και επίκεντρα. Οι μικρές αποκλίσεις κλασμάτων του βαθμού ή στα βάθη οφείλονται είτε στα διαφορετικά είδη μεγέθους που χρησιμοποιούν τα σεισμολογικά κέντρα ή στην ακρίβεια των οργάνων.
Οι προειδοποιήσεις που στάλθηκαν στα κινητά μας την ώρα που εκδηλώνονταν ακόμα ο σεισμός βασίζονται σε ένα αλγόριθμο των συσκευών android που χρησιμοποιεί τα κινητά ως τοπικούς σεισμογράφους όταν αρχίζουν να κουνιούνται από ένα σεισμό, αντιλαμβάνεται δλδ ότι γίνεται δόνηση σε μια περιοχή και μετά μάλλον ανάλογα το που είναι τοποθετημένα τα κινητά και πόσο θα κουνηθούν …. κάνουν εκτίμηση του μεγέθους, με έναν άγνωστο αλγόριθμο που χρησιμοποιούν. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις αυτές, λόγω της ανακρίβειας των κινητών, την πολύ πρόδρομη εκτίμηση αφού ο σεισμός εξελίσσεται ακόμα και του άγνωστου και μη εκπαιδευμένου αλγορίθμου που χρησιμοποιείται. Ίσως μετά από δεκάδες σεισμούς στον ίδιο χώρο να μπορούν να κάνουν κάποια πιο ασφαλή προσέγγιση.
Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν νόημα όταν βασίζονται σε καταγραφές σεισμογράφων όπως γίνεται στην Καλιφόρνια και στην Ιαπωνία και όταν αυτά είναι συνδεδεμένα με αυτοματοποιημένα κρατικά συστήματα ενημέρωσης και ενεργοποίησης του μηχανισμού έκτακτων αναγκών. Για τους πολίτες το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου τύπου ενημερώσεις την ώρα του σεισμού είναι σύγχυση, χαλάρωση της προσοχής στο γεγονός, χάσιμο πολύτιμου χρόνου για να λάβουμε απαραίτητα μέτρα προστασίας, και όπως βλέπουμε ενίσχυση συνωμοσιολογίας και διασποράς επικίνδυνων θεωρείων.
Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά πριν ένα περίπου χρόνο και είχαμε και πάλι συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς την ανάγκη επέμβασης και ρύθμισης αυτού του φαινομένου ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τους πολίτες την ώρα του σεισμού.
Κατά τη γνώμη μου αυτή η εφαρμογή δεν έχει σε τίποτα να ωφελήσει τους πολίτες, απεναντίας μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλειά τους την ώρα του σεισμού και έχει μηδαμινό πληροφοριακό όφελος. Δεν χρειάζεται την ώρα του σεισμού να διαβάζει κάποιος πώς να προστατευθεί. Εάν δεν το ξέρει πρέπει να το μάθει πιο πριν από τους αρμόδιους και έγκυρους φορείς, όπως ο ΟΑΣΠ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα αρμόδια όργανα των Δήμων. Προτείνω δε όσοι δεν το έχουν ενεργοποιήσει να μην το κάνουν, και όσοι το έχουν να το απενεργοποιήσουν, για τη δική τους ασφάλεια”.