Μερική αναστάτωση προκάλεσε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (19:30), ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 4,7 ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου και 44 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου και το εστιακό του βάθος στα 28 χιλιόμετρα.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Τόνισε πως ο σεισμός έγινε στα ρήγματα του νοτίου Αιγαίου και πρόσθεσε: «Έχει σημειωθεί ήδη ένας μετασεισμός μόλις 2,5 ρίχτερ, ωστόσο το φαινόμενο δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
Στ. Τάσσος: «Δεν συνδέεται με την Τουρκία»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος για το σεισμό των 4,7 ρίχτερ που αναστάτωσε την Κρήτη.
Μιλώντας στο CNN Greece, ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε ότι «αυτός ο σεισμός δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, η ευρύτερη αυτή περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, βρίσκεται σε μία σχετική διέγερση.
«Απλώς φαίνεται πως αυτή η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, δηλαδή τα εσωτερικά αίτια που παράγουν ένα σεισμό αυτή τη στιγμή ‘’βράζουν’’. Όπως ένα ηφαίστειο για παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Τάσσος.
Ο κ. Τάσσος δήλωσε κατηγορηματικά πως ο σεισμός στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας λέγοντας: «Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη δεν μας ανησυχεί, ούτε συνδέεται με την κατάσταση στην Τουρκία».
Εξήγησε ακόμη, πως οι ισχυρότατες δονήσεις στη γειτονική χώρα δεν πρόκειται να επιταχύνουν «τη γέννηση σεισμών και στην Ελλάδα».
Απαιτείται πρόληψη με αντισεισμικό σχεδιασμό
«Οι σεισμοί δεν προβλέπονται, δεν ξέρουμε πού και πότε θα γίνει ο επόμενος ‘’καταστρεπτικός’’ σεισμός και τονίζω αυτή τη λέξη γιατί και μεγάλος να είναι ένας σεισμός, αν είναι στη θάλασσα, μακριά δηλαδή από κατοικημένη περιοχή, δεν θα προκαλέσει ζημία» πρόσθεσε.
«Επομένως η ορθολογική προσέγγιση μίας πολιτείας και ενός κράτους που ενδιαφέρεται για τους πολίτες του είναι να είμαστε έτοιμοι από την άποψη της πρόληψης του αντισεισμικού σχεδιασμού».