Με καλές προθέσεις εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, στους εκπροσώπους των σεισμόπληκτων περιοχών, που εδώ και τέσσερα χρόνια «βουλιάζουν» στα προβλήματα, οι οποίοι ξεκαθάρισαν στο κυβερνητικό στέλεχος ότι «δεν φτάνουν οι θετικές διαθέσεις· χρειάζονται πράξεις και μάλιστα άμεσα, διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και κόσμος έχει αγανακτήσει». Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και οι δήμαρχοι των σεισμόπληκτων Δήμων Μινώα Πεδιάδας, Β. Κεγκέρογλου, και Αρχανών-Αστερουσίων και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», κ. Κ. Γκαντάτσιος.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηρίων από σεισμούς, όπως θεσπίστηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι οι τελικές. Ανέφερε επίσης ότι, αυτή τη στιγμή, 80 φάκελοι είναι πλήρεις, 200 με λίγες ελλείψεις, 800 με πολλές ελλείψεις και οι υπόλοιποι απλές αιτήσεις! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα»ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία δεν προχωρά, διότι ο κόσμος βλέπει στην αδυναμία ολοκλήρωσης των φακέλων τις εξαιρετικά εξωπραγματικές και αναχρονιστικές τιμές και γι’ αυτό έχει διατυπωθεί το αίτημα της αύξησης του τιμολογίου αποκατάστασης της ΔΑΕΦΚ 30% μεσοσταθμικά, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης προσέγγιση στις τιμές της αγοράς.Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε για αύξηση 10% στις εγκεκριμένες τιμές του ισχύοντος τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης εργασιών επισκευής, αναγνωρίζοντας το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.
Ο κ. Γκαντάτσιος, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών για τη στεγαστική ενίσχυση στα πράσινα και τα κίτρινα σπίτια, μεβάση την πρόταση του ΤΕΕ ΤΑΚ, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός τόνισε ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη διαβούλευση και στη συνέχεια θα περάσει σε νομοσχέδιο.
Παράλληλα, ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά των σεισμόπληκτων είναι ότι η Κρήτη δεν μπορεί να εξαιρείται από τον αναπτυξιακό νόμο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, από το «Εξοικονομώ», και συνολικότερα από κάθε εγχείρημα υποστήριξης, διότι αυτό συνιστά κατάφορη αδικία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Β. Κεγκέρογλου μίλησε για την απόλυτη γραφειοκρατία που επικρατεί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται θεσμικές τομές και νομοθετικές ρυθμίσεις προτάσεις. Όπως είπε, «η κατάσταση είναι γνωστή. Μετά από 4 χρόνια, υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες στις αδειοδοτήσεις. Μόλις το 10% των κίτρινων έχει αδειοδοτηθεί και η απόλυτη γραφειοκρατία, που επικρατεί, χρειάζεται θεσμικές τομές και νομοθετικές ρυθμίσεις. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και ελπίζουμε, σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε στο Υπουργείο, σύντομα να υλοποιηθούν, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί λύση για την επισκευή και ανοικοδόμηση των ιδιωτικών κτηρίων. Ταυτόχρονα, έχουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των υποδομών και των δημοτικών κτηρίων και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης σεισμοπλήκτων, που κι αυτά πρέπει να λυθούν, ώστε να πάνε οι άνθρωποι στα σπίτια τους». Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος και σκοπός της επίσκεψής μου είναι να επικοινωνήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε λάβει αυτόν τον καιρό για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στη ζωή των σεισμοπλήκτων». Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για την ευρύτερη περιοχή.
Με αφορμή τα όσα είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου και ακόμα παρακολουθούμε τα κυβερνητικά στελέχη να εξαντλούν την όποια φαντασία τους σε διαπιστωτικές δηλώσεις. Όπως του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης περί «ανοιχτών πληγών από το 2021». Ποιος ευθύνεται άραγε για αυτές τις «ανοιχτές πληγές»; Ποιοι είναι οι υπαίτιοι που σήμερα, 4 χρόνια μετά, οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ; Ποιοι έχουν ευθύνη για τον εξαιρετικά αργό ρυθμό των ελέγχων και των αδειών αποκατάστασης; Ποιοι αποφασίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφήνοντας στο περιθώριο τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, έναντι συνανθρώπων μας άλλων περιοχών της χώρας, που επίσης έχουν πληγεί από καταστροφές; Ποιοι παίζουν με την αγωνία αυτών των ανθρώπων, δίνοντας διαδοχικές υποσχέσεις που μένουν ανεκπλήρωτες; Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήρθε στο Ηράκλειο για να «επικοινωνήσει», όπως είπε, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αν όντως είχαν αναληφθεί σοβαρές πρωτοβουλίες, το Αρκαλοχώρι και οι γύρω περιοχές θα ήταν σήμερα ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης. Και δεν θα παρέμεναν καταδικασμένες από την κυβερνητική ανικανότητα, ή ακόμα και απροθυμία. Τα γεγονότα, άλλωστε, μιλάνε από μόνα τους. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη «επικοινωνίας».