Στην περιοχή της Μεσσαράς βρέθηκαν εκτάκτως χθες ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και o γενικός δ/ντης του ΟΑΣΠ κ. Βασίλειος Μώκος, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Στην έκτακτη σύσκεψη του Θεσμικού Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Αγαπίου, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Φαιστού, o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιων Δήμου Φαιστού κ. Νεκτάριος Δαριβιανάκης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑ Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, ο διευθυντής Α.Τ Φαιστού κ. Καρανδινός Μανόλης, ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μοιρών κ. Τίτος Ταβερναράκης, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Μοιρών κ. Άγγελος Πατεράκης.
Όχι εφησυχασμός
Την ίδια στιγμή ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αφού όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις αντίστοιχων σεισμών θα υπάρχει παρακολούθηση του ρήγματος για δύο τουλάχιστον μήνες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι οι πολίτες οφείλουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθήσουν μια σειρά από βασικές οδηγίες οι οποίες είναι:
- Να μην παραμένουν σε παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά.
- Να μην μετακινούνται με τα οχήματά τους, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, ειδικότερα σε σημεία κοντά σε κτίσματα ή περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές.
- Να αποφεύγουν την παραμονή τους σε σημεία που μπορεί να υπάρξουν πιθανές κατολισθήσεις ή μετακινήσεις βράχων.
- Μετά το σεισμό να μετακινούνται σε ένα ανοικτό και ασφαλές σημείο.
- Να ακολουθούν κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και των αρμόδιων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο καθηγητής κ. Λέκκας, πρόσθεσε: «Η περιοχή της Μεσσαράς έχει γνωστά ρήγματα και η σεισμικότητα των τελευταίων ημερών αποτελεί στιγμιότυπο της εξέλιξης της δραστηριότητας στην κεντρική Κρήτη. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε, δυστυχώς, αν είναι ο κύριος σεισμός, αυτός των 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε προχθές το βράδυ, γιατί οι σεισμοί που ακολούθησαν έχουν παραπλήσια μεγέθη.
Δεν μπορεί να προβλεφθεί για το πως θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα αλλά είμαστε σε καλή φάση εκτόνωσης του φαινομένου. Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επιμείνει μερικές μέρες ακόμη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, ο κ. Λέκκας μαζί με τους εκπρόσωπους της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. υφυπουργό, τους αντιδημάρχους και κλιμάκιο του Δήμου Φαιστού με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, επόπτευσαν όλα τα σημεία του Δήμου στα οποία είχαν καταγραφεί ζητήματα, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Σίβα, Πιτσίδια, Τυμπάκι και Μοίρες, καθώς και όλα τα εκλογικά κέντρα.
Επιπροσθέτως, οι μηχανικοί του Δήμου συνεπικουρούμενοι από τον δήμαρχο, έπειτα από αυτοψία και μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στις σχολικές μονάδες, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα κτήρια.
Επομένως, η τρέχουσα κατάσταση δεν παρουσιάζει λόγους ανησυχίας και οι εκλογές μπορούν να υλοποιηθούν απρόσκοπτα. Ο δήμαρχος προτρέπει τους δημότες να κινηθούνε με συντεταγμένες ενέργειες, χωρίς να δημιουργείται πανικός ενώ επισημαίνει πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επικοινωνία με τον ΟΑΣΠ.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης, παραμένουν στη διάθεση των πολιτών στα τηλέφωνα: 2892340275, 2892340200 & 6932302043 ενώ σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες.
«Ολοκληρώσαμε μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, μια σειρά από ελέγχους σε συνεργασία με τον κ. Λέκκα και τους αρμόδιους Μηχανικούς του Δήμου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει:
«Παραμένουμε σε συνεχή επαφή κι επικοινωνία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και ακολουθούμε με ψυχραιμία τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι συναρμόδιοι, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και εφησυχασμός.
Σε πρώτη φάση, η σημερινή εικόνα, αλλά και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος και τα κτήρια μας παραμένουν στην ίδια πρότερη κατάσταση, όπως άλλωστε βεβαίωσαν τόσο ο κ. Λέκκας όσο και οι μηχανικοί του Δήμου μας. Από την πλευρά μας παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες δράσεις κι ενέργειες, πάντα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και όλους τους συναρμόδιους φορείς».
Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή
Για τον ισχυρό σεισμό ισχύος 5,1 ρίχτερ μίλησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή. Αυτό το γεγονός, όπως τόνισε στις «Συνδέσεις» ο έμπειρος σεισμολόγος προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολλή προσοχή.
«Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.
Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος, το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 προχθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πόμπιας που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 ρίχτερ.
«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολλή προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι.
Γκανάς: Ενεργή περιοχή
«Έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 52 σεισμούς στην περιοχή, νότια της πόλεως των Μοιρών του Ηρακλείου στη Μεσσαρά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το ρήγμα αυτό έχει μια διεύθυνση Ανατολή Δύση. Είναι στη νότιο περιφέρεια της λεκάνης της Μεσσαράς, κοντά στα χωριά Πετροκέφαλο και στα άλλα χωριά, νότια από τις Μοίρες, ενώ το Αρκαλοχωρίου έχει διεύθυνση βόρειο ανατολική, ανατο – νοτιοδυτική και είναι αρκετά χιλιόμετρα ανατολικότερα» σημείωσε.
«Η λεκάνη της Μεσσαράς είναι μια ενεργή περιοχή»
Αναφερόμενος στην περιοχή που ταρακουνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18/5 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «η λεκάνη της Μεσσαράς είναι μια ενεργή περιοχή. Έχουμε μεγάλα ρήγματα και στο βόρειο περιθώριο και στο νότιο περιθώριο της λεκάνης»
Και όπως είπε τα ρήγματα αυτά «μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 Ρίχτερ θεωρητικά, αλλά η ακολουθία στην βραδινή εξελίσσεται καλά, οπότε δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα έχουμε νεότερα στοιχεία αύριο». Σύμφωνα με τον ειδικό το επόμενο 48ωρο είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.
«Το πιθανότερο ακριβώς είναι ότι έχουμε τον κύριο σεισμό προχθες το βράδυ, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και χρειάζονται άλλα δεδομένα. Είναι ακόμα αρκετά νωρίς να εκτιμήσουμε 100% τι συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς καλώντας τον κόσμο να μην μπαίνει μέσα σε παλιά σπίτια έως ότου γίνουν αυτοψίες από μηχανικούς του δήμου.