Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου, μετά και την επίσημη συμβασιοποίηση των συνοδών έργων.
Τα συνοδά έργα αφορούν σε σύμβαση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς στο τμήμα “Μολάοι – Τερματικό” καθώς και μία ακόμα σύμβαση με την εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ – NARI για την κατασκευή του σταθμού Statcom, συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις κύριων τμημάτων της διασύνδεσης υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2018 και η υλοποίησή τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, έργο το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέρχεται σε 365 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι ευθυγραμμισμένη με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που στόχο έχει την απόσυρση όλων των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής έως το 2028 και τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων σε βάθος έως 1.000 μέτρων.
“Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έχουν δαπανηθεί πολλά χρόνια μελετών και προσπαθειών.
Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες” αναφέρει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μάνος Μανουσάκης, για να προσθέσει: “Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού”.