Σε μετωπική για τον εργολάβο Λότζια και εργαζόμενοι στην Καθαριότητα
Image Online

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η Δημοτική Αρχή με τους εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, με φόντο την είσοδο ιδιώτη για πρώτη φορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Με την επίμαχη απόφαση διαφώνησαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, η Κατερίνα Δουλγεράκη και ο Ανέστης Κιούλπαλης, οι οποίοι κατέθεσαν συγκεκριμένα επιχειρήματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής των απορριμμάτων μαζί με ολόκληρη την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων δεν κρύβει τη δυσφορία του στην πολιτική του δημάρχου, που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα πράττει σήμερα, δρομολογώντας την εμπλοκή ιδιώτη, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν αποκαλύπτεται στο δημότη το ύψος των δημοτικών τελών που θα του κοστίσει ο ιδιώτης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σχολιάζει σκωπτικά το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής για την εξοικονόμηση των 2,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «πως μια φιέστα “φιλέτου” ανάθεσης αποκομιδής από ιδιώτη 8,5 εκατ. έχει μέσα και το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” 2,5 εκατ. Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, αλλά και με τα λεγόμενα του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γιαλιτάκη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τον ακούσαμε αλλά δεν διευκρίνισε αν ήταν ορισμένες δικές του σκέψεις στην ομιλία-παρουσίαση εισόδου του ιδιώτη στην Καθαριότητα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού από παντού εξοικονομούσε χρήματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, όλα τα προβλήματα λύνονται με λεφτόδεντρα και έτσι θα προσπαθήσει να τα λύσει αξιοποιώντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν τέτοιο το πάθος του να βρει χρήματα για τον ιδιώτη, ή ήταν καθαρά από την μελέτη, μην μήπως λέει άλλα η μελέτη, καθώς, σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου, κανείς δεν έχει δει αυτή την μελέτη που είναι σαν το επτασφράγιστο μυστικό του φαραώ. Ας αρχίσουμε λοιπόν από το θέμα της φανταστικής εξοικονόμησης πόρων:

1) Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, αφού τους έχουμε απολύσει αλλά δεν έχουμε πληρώσει.

2) Από 36 οδοκαθαριστές στο κέντρο της πόλης που πραγματοποιούν οδοκαθαρισμό, δεν μας νοιάζει αν είναι 10 τώρα, αλλά έχουμε και άλλους 26 αόρατους οδοκαθαριστές.

3) Απολύσεις και πενιχρές προσλήψεις συμβασιούχων σε βάση έτους εξοικονόμηση 2 εκατ.

4) Εξοικονόμηση από 17 οχήματα μαζί με 3 μηχανήματα έργου 310 χιλ.

Μύθοι για εξοικονόμηση πόρων

1) Θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2026, ξέχωρα τα νέα ΜΑΠ, με επιπλέον αναμορφώσεις για να πληρωθεί το κόστος -700 χιλ. ευρώ, καθώς δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζομένους οι χρηματικές αποζημιώσεις του ΜΑΠ 2024/2025 και γάλακτος 2024.

Πού είναι η εξοικονόμηση εδώ, που για να κάνεις απόσβεση ποσού, θα περάσουν 3 χρόνια; Να μου πεις, εδώ χρωστάς κιόλας!

2) Έμψυχο Δυναμικό: θα εξοικονομηθούν 36 εργαζόμενοι στην υπηρεσία, αφού οι συγκεκριμένοι ήταν στην 1η κοινότητα κέντρο (φιλέτο) που παίρνει ο ιδιώτης και θα γυρίσουν στο υπόλοιπο Ηράκλειο για οδοκαθαρισμό, επειδή η μελέτη φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι προγενέστερη, εκτός αν είναι εσκεμμένη. Δεν γίνεται, αυτή την δεδομένη στιγμή, στην 1η κοινότητα, στις 15/7/2025, να δρουν 9 οδοκαθαριστές και ένας στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με την μελέτη, έχουμε 26 αόρατους οδοκαθαριστές που έχουν απολυθεί· όμως, επιβαρύνουν μαζί με τις εργοδοτικές τους εισφορές την υπηρεσία καθαριότητας με συνολικό κόστος 26 εργαζόμενοι Χ 1,420 Χ12= -443 χιλιάδες ευρώ.

Τώρα είναι νέα μόδα βάζουμε αόρατους εργαζομένους για να λέμε ότι μετά έχουμε εξοικονόμηση πόρων.

3) Συμβασιούχοι με κόστος 2 εκατ.: Μύθος και εδώ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό έχει απολυθεί. Πιο πάνω αναφέραμε ότι η μελέτη είναι προγενέστερη των καταστάσεων. Δεν φταίει η μελέτη, θα μας πει· εγώ την έβγαλα βάση των τότε στοιχείων, αλλά η Δημοτική Αρχή την είχε και την λιβάνιζε, γιατί δεν μπορούσε τόσο καιρό να την παρουσιάσει.

Μέχρι τώρα, με τις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, συγκεκριμένα μέχρι τις 14/7/2025, είχουν πληρωθεί μαζί με τις εργοδοτικές τους εισφορές 1.320 εκατ. Στον νέο προϋπολογισμό του 2026, θα στοιχίζουν περί το 1,5 εκατ. και ναι, το κατάφεραν! Έβγαλαν πλεόνασμα +500 χιλ. ευρώ. Αυτή είναι εξοικονόμηση πόρων από τις απολύσεις-μειώσεις συμβασιούχων.

4) Ανακύκλωση: 11 οχήματα με συνολικό κόστος +110 χιλ. ευρώ, ετησίως με συντήρηση, ασφάλειες, ΚΤΕΟ, καύσιμα, λάδια, ανταλλακτικά. Να σημειώσουμε εδώ ότι έρχονται δύο νέα οχήματα ανακύκλωσης και θα τα έχει ο ιδιώτης και φυσικά θα είχαμε πιο χαμηλό κόστος, αλλά, όλως τυχαίως, έρχονται τώρα να επανδρώσουν την ανακύκλωση.

Κάπου αναφέρει ο νόμος ότι για να μπορείς να δώσεις ανάθεση σε κάποιον, πρέπει να μην έχεις καθόλου στόλο ή παλαιωμένο ή -σε ελεύθερη μετάφραση- να τον απαξιώσεις εντέχνως κάνοντάς τα όλα μαύρα κ.λπ.

Εδώ… παροπλίζεται ένας σύγχρονος δημοτικός στόλος, που στοίχισε στον δημότη Ηρακλείου -480 χιλ. ευρώ, που στο τέλος θα γίνει ΣΚΡΑΠ και αποτελείται από τρία τσαπάκια JSB, 2 φορτηγά δυάξονα, 1 φορτηγό τύπου cander, 4 απορριμματοφόρα. Ευέλικτη αποκομιδή. Φυσικά, θα καταβάλλονται ασφάλειες, ΚΤΕΟ, βαθμονομίσεις ψηφιακού ταχογράφου και ας βρίσκονται σε ακινησία. Πάμε τώρα στην εξοικονόμηση πόρων, που θέλαμε. Μελέτη για την ακινησία έχουν καύσιμα, λάδια, συντήρηση ανταλλακτικών, εξοικονόμηση πόρων, με συνολικό κόστος +200 χιλ ευρώ.

Αποτίμηση μύθων εξοικονόμησης πόρων συν/πλην

1) Μέσα ατομικής προστασίας. Τα χρωστούμενα ανέρχονται σε +700 χιλ. ευρώ
2) 20 αόρατοι οδοκαθαριστές: -443 χιλ. ευρώ επιβαρύνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας στα χαρτιά, προς όφελος του ιδιώτη.
3) Συμβασιούχοι: μείωση -500 χιλ. ευρώ
4) Καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, οχήματα, κόστος σύγχρονου παροπλισμένου στόλου: +480 χιλ. 11 οχήματα ανακύκλωσης: – 110 χιλ. από κόστος γενικής συντήρησης, από 7 οχήματα και 3 μηχανήματα έργου, σύνολο -200 χιλ. Τελικό συνολικό κόστος: +180 χιλιάδες ευρώ· πεταμένα δημοτικά χρήματα.
5) «Δώσε και εμένα μπάρμπα ακόμα»· και την μελέτη σε ιδιώτη που κόστισε -37 χιλιάδες ευρώ στο δημότη, γιατί δεν έγινε χρήση από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, αφού υπάρχει τμήμα μελετών που φτιάχνει τεκμηριωμένες μελέτες. Εδώ βλέπουμε από τα κρυφά λόγια της Δημοτικής Αρχής ότι έχουν κοστολογηθεί τα πάντα, εκτός τα δημοτικά τέλη. Πώς γίνεται αυτό, πώς μια τέτοια σοβαρή εταιρεία δεν έχει βγάλει αυτό που ενδιαφέρει τον δημότη;
Αλήθεια, τον ΕΣΔΑΚ θα μας πείτε ποιος θα τον πληρώνει;
Ο ιδιώτης ή θα τα επωμιστεί και αυτά ο δημότης; Τι αναφέρει η επιστημονική μελέτη γι’ αυτό, που ξέχασε να γράψει αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα;
Βρέθηκαν κάπου αυτά τα 2,5 εκατ.; Τα συμπεράσματα δικά σας. Εδώ βλέπουμε ότι χρωστάτε και, τα έσοδα, τα κάνετε έξοδα για να υπερκοστολογηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, προς όφελος του ιδιώτη. Βλέπε παράδειγμα: αόρατοι οδοκαθαριστές».