“Στα ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκαςόρια τα κρούσματα, το σημαντικό είναι ότι τα νοσοκομεία είναι άδεια από ασθενείς” λέει ο κ. Γκίκας

«Η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω αναφορικά με τα κρούσματα του κοροναϊού” είπε στην “Π” ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η μη συμμόρφωση στα μέτρα σημαίνει και αύξηση των κρουσμάτων και σημείωσε ότι υπάρχει εισήγηση για καθολικό lockdown στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση σήμερα.

“Υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα και λιγότερο στο κέντρο του Ρεθύμνου” είπε ο κ. Γκίκας σημειώνοντας ότι όλος ο νομός οδεύει προς το “κόκκινο”.

Η εικόνα στα χωριά και η άρνηση πολλών να κάνουν τεστ

Οι πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι σε πολλά χωριά της Κρήτης οι κάτοικοι δεν πηγαίνουν να κάνουν τεστ φοβούμενοι ότι θα “στιγματιστούν” από συγχωριανούς τους ή κατοίκους γειτονικών χωριών αν βρεθούν θετικοί. Θα κατηγορηθούν ότι εκείνοι έφεραν τον ιό στην κοινότητα.

Δεν φοράμε  τις μάσκες σωστά

Μιλώντας στον “ΣΚΑΪ” ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι στην Επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, καθώς δεν γίνεται σωστή χρήση από τους πολίτες.  «Μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Μπορεί να αναθεωρήσουμε για παράδειγμα τις μάσκες.

ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

Έχουμε αρχίσει μία συζήτηση στην επιτροπή για διπλή μάσκα υποχρεωτική. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Υπάρχει μία συζήτηση αυτό τον καιρό και διεθνώς και στη χώρα. Υπάρχουν κενά.

Αυτή τη στιγμή, οι μάσκες δεν φοριούνται σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να βάζει τη μάσκα σωστά», εξήγησε ο κ. Γκίκας.

Εξάλλου, για την αναγκαιότητα της διπλής μάσκας, μίλησε και τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι τον λαιμό.

Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.