απορριμμάτα

Την πόρτα του Εισαγγελέα Ηρακλείου πέρασαν χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη, καθώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον “αέρα” η αποκομιδή των απορριμμάτων, εξαιτίας των απλήρωτων καυσίμων που δεν εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τα δύο στελέχη της Λότζια ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να καλυφθούν οι απλήρωτες δαπάνες των καυσίμων, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου  «στεγνώνουν» και η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, όπως καταγγέλλουν με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ούτε καν απάντησε εδώ και δύο μήνες στο αίτημα του Δήμου για την έγκριση της πληρωμής της σχετικής δαπάνης.

«Δεν εγκρίνεται η υπερκατανάλωση των καυσίμων», απαντούν στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που τονίζουν ότι «το Ηράκλειο είναι ο μόνος Δήμος στην Κρήτη που καταχρηστικά δαπανά τόσα πολλά χρήματα για τον σκοπό αυτό».

Η άρνηση της Απο-κεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει το κονδύλι των καυσίμων οδήγησε στον εισαγγελέα τους Βαρδαβά και Καναβάκη

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς, «το όλο πρόβλημα που υπάρχει έχει ως αφετηρία έναν παρωχημένο παλαιό νόμο του Κουτσόγιωργα, που έβαζε πλαφόν στη χρήση των καυσίμων στα κρατικά αυτοκίνητα και επεκτάθηκε και στα απορριμματοφόρα. Το 2013 άρχισε να εφαρμόζεται και στο Ηράκλειο μέσα από το  ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, όπου  η κατανάλωση προσδιορίζεται με βάση τους φορολογήσιμους ίππους του και τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

Όμως σε ένα απορριμματοφόρο οι φορολογήσιμοι ίπποι του απέχουν από τους πραγματικούς, που είναι διαφορετικοί. Οι πολλοί ίπποι προκαλούν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τρόπος προσδιορισμού του πλαφόν των καυσίμων είναι παρωχημένος.  Επίσης, σε όλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το απορριμματοφόρο όταν στέκεται και αδειάζει καταναλώνει πολλά περισσότερα καύσιμα από ό,τι όταν κινείται, πράγμα που επίσης δεν το λαμβάνει υπόψη του ο νόμος.

Έτσι ο προσδιορισμός για το πλαφόν των καυσίμων γίνεται με ένα εντελώς ξεπερασμένο και προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο, και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι σημαντικό μέρος του στόλου των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι παλαιό και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Στο κέντρο της πόλης ο καθαρισμός γίνεται όχι με τα μεγάλα απορριμματοφόρα, αλλά με μικρά φορτηγάκια παλαιάς τεχνολογίας που επιλέγονται επειδή είναι πιο ευέλικτα. Αντίστοιχα, ο καθαρισμός των μικρών χωματερών γίνεται με φορτηγάκια παλιά τα οποία μάλιστα δουλεύουν διπλοβάρδιες». Αυτό το οποίο κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σημειώνει ο αντιδήμαρχος, «είναι να παίρνει το πλαφόν και να το εφαρμόζει οριζόντια βάσειτου παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου, που δε λαμβάνει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Έτσι προκύπτει το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης, και, για να καλύψουμε τη δαπάνη του, κάνουμε κάθε μήνα ένα έγγραφο στην Αποκεντρωμένη και ζητούμε την έγκριση των χρημάτων για την αγορά των καυσίμων. Από τις 9 του Σεπτέμβρη έχουμε  κάνει σχετικό έγγραφο στην Αποκεντρωμένη να εγκρίνει τη δαπάνη, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια, μόνο προφορικά και όχι γραπτά έχει προκύψει ότι η δαπάνη δεν πληρώνεται…».

Τα στελέχη της Λότζια έμφανίζονται οργισμένα για τη διαχείριση αυτή, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι εδώ δεν γίνεται απλά νομικός έλεγχος, αλλά παρέμβαση σκοπιμότητας και μάλιστα για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο που αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Αποκεντρωμένης τονίζουν ότι «δεν πρόκειται για απλή έγκριση δαπάνης. Πρόκειται για υπερκατανάλωση… Και στη βάση αυτή θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Όπως τονίζουν, «πρόκειται για μια παγιωμένη τακτική του Δήμου, που είναι ο μοναδικός σε όλη την Κρήτη, ίσως και σε όλη την Ελλάδα, που εμφανίζει τέτοια ποσά στην κατανάλωση και για την ακρίβεια στην υπερκατανάλωση των καυσίμων».

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «η τακτική αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική και δεν μπορεί να αναπαράγεται συνεχώς. Εφόσον ο Δήμος υποστηρίζει ότι το νομικό πλαίσιο είναι παρωχημένο, έπρεπε να έχει παρέμβει πολιτικά για να αλλάξει. Δεν μπορεί όμως να εξακολουθήσει να αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε μια λειτουργία που συνδέεται με το δημόσιο χρήμα…».