μέλη της "Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”,  πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας
Αντιδράσεις για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων

Σε εκρηκτικό κλίμα με πολιτικές συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με υποσημειώσεις που τέθηκαν ως προϋπόθεση για την ψήφισή της.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Σώματος, μέλη της “Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”,  πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας φώναζαν τα συνθήματα “τις ομορφιές της Κρήτης αν θες να τις κρατήσεις, ένα μεγάλο “όχι” να πεις στις εξορύξεις” και “πετρελαιοκηλίδες, πόλεμοι και σεισμοί, αυτή είναι η ιστορία η εξορυκτική” και “αυτό είναι σωστό, πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από ‘δώ”.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλη της Πρωτοβουλίας επιτέθηκαν φραστικά στον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης του Αλ. Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Κονταξάκη, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρόεδρος του σώματος Παύλος Μπαριτάκης και ο περιφερειάρχης να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης. Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης «εδώ είναι ένας χώρος Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Όμως δεν γίνεται να προσβάλλεται ένα μέλος του Συμβουλίου, γιατί προσβάλλεται καθένας από εμάς. Στη Δημοκρατία πρέπει να σεβόμαστε και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία».

Αντιδράσεις για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
Τέσσερις ώρες είχε διάρκεια η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους υδρογονάνθρακες

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε η παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που διαμόρφωσε η διεύθυνση περιβάλλοντος περιφερειακού και χωρικού σχεδιασμού.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος στην τοποθέτησή του  κ. Νίκος Ξυλούρης, τόνισε ότι “θα είναι ευχής έργον να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Και θα έχει μεγαλύτερη σημασία να γίνει κάτι τέτοιο, μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης”. Ωστόσο εξέφρασε την αγωνία του σημειώνοντας ότι  “κρίσιμο είναι να εστιάσουμε στην ατυχηματική ρύπανση” και χαρακτήρισε το ζήτημα “οικονομικό – περιβαλλοντικό”.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι “με τις γνωμοδοτικές προτάσεις και παρατήσεις που έχει τη δυνατότητα να καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης, μπορούμε να προλάβουμε ό,τι αρνητικό μπορεί να συμβεί”. Αναφερόμενος στις δυνατότητες οικονομικής ωφέλειας  ο κ. Ξυλούρης σχολίασε ότι το 4% των εσόδων από τις εξορύξεις πάει στην Περιφέρεια και το 1% στους Δήμους των περιοχών που γίνονται οι εξορύξεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά” Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι  “αξίζει και γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά να γίνουν έρευνες, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. Να δούμε τους περιβαλλοντικούς όρους και τις περιβαλλοντικές προβλέψεις. Να δούμε πώς θα περιοριστεί το περιβαλλοντικό κόστος. Για τα κέρδη μπορούμε να συζητήσουμε εάν βρεθεί κάποιο εύρημα”.

Κατηγορηματικά αντίθετη στη Στρατηγική Μελέτη ήταν η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία την καταψήφισε αφού όπως εξήγησε ο επικεφαλής της, Μανώλης Συντυχάκης, «είναι επικίνδυνη και για τα εθνικά συμφέροντα και επιζήμια περιβαλλοντικά η παραχώρηση του δικαιώματος των ερευνών σε πολυεθνικές. Οι συμβάσεις είναι ληστρικές.

Εκχωρούμε τον ορυκτό πλούτο σε πολυεθνικές. Είναι μια κλοπή εις βάρος του ελληνικού λαού ενός πολύτιμου ενεργειακού πλούτου. Όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος αυτών των εταιρειών. Αποτελεί αστειότητα ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να το διασφαλίσει ένας επιχειρηματικός όμιλος”.

Για τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη” Μιχάλης Κριτσωτάκης, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για το αν όλοι έχουν αναλογιστεί τι θα επιφέρει η συνεκμεταλλευση στα νησιά και στο Αιγαίο. Ο ίδιος έθεσε μια σειρά από πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί, εάν όπως είπε ξεφύγουν τα πράγματα και οδηγηθούμε σε μια ένταση ή σε έναν πόλεμο, και έχουμε σκεφτεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις…

Όπως είπε, «τα πιόνια είναι οι λαοί σε αυτή τη σκακιέρα. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πούμε ένα καθαρό “όχι”. Η αυτοδιοίκηση αυτής της χώρας πρέπει να αποκτήσει υπόσταση και μην μένει άλαλη».

Από την «Ανυπόταχτη Κρήτη» ο κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης σημείωσε ότι “από τη στιγμή που διαβάζουμε για πιθανό περιβαλλοντικό ατύχημα, εξαρχής έπρεπε να είμαστε κατά των εξορύξεων. Υπάρχει μια αντίφαση. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και προωθούμε πολιτικές που την εντείνουν. Υιοθετούμε πολιτικές που θα καταστήσουν την Κρήτη ένα ενεργειακό νεκροταφείο και μουσείο. Με τις εξορύξεις θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα κερδηθούν.

Σφάζονται οι λαοί για το ποιος θα νοικιάσει θαλάσσια οικόπεδα για να κερδίζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλα αυτά είναι έξω από τα συμφέροντα του ελληνικού και του κρητικού λαού. Η Γαλλία απαγόρευσε τις εξορύξεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της. Δεν απαγόρευσε όμως στην total να έρθει στην πατρίδα μας. Η οικοπεδοποίηση της θάλασσας δημιουργεί κινδύνους περιβαλλοντικού και πολεμικού ατυχήματος”.

Στη διάρκεια της συζήτησης  υιοθετήθηκε η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Αλεξάκη, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό των ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού  και συγκεκριμένα του Πολυτεχνείου, του ΙΤΕ, του ΕΛΚΕΘΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει ένα παρατηρητήριο, το οποίο θα έχει την επίβλεψη των θεμάτων ασφάλειας και την  επίβλεψη των εξορύξεων από τους πιθανούς κινδύνους.