Ήταν μια εξέλιξη που όλοι περίμεναν, ιδιαίτερα την τελευταία βδομάδα! Ηράκλειο και Ρέθυμνο περνούν στο «βαθύ πορτοκαλί» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας ενώ το Λασίθι από πράσινο γίνεται κίτρινο, επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται τα Χανιά.
Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, με τον επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με 25 περιφέρειες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Επιπλέον, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ λήγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλει εγρήγορση, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί στην Ίο 55 από 9. Υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη 56 από 24 στις 7. Επταπλασιαστεί στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.
Οι περιφερειακές ενότητες που ανεβαίνουν επίπεδο, και πάνε στο πορτοκαλί είναι: Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική και Λάρισα.
Επίσης στο “πορτοκαλί” επίπεδο ανεβαίνουν Σαλαμίνα και Πάρος.
Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν -και μεταφέρονται στο κίτρινο- και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, και Αιτωλοακαρνανίας.
Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνει η Ικαρία, η Λέρος, η Λευκάδα, η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Χίος, η Μήλος και η Σέριφος.
Επίσης, ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο.
Τα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρονται από σήμερα επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω έξι περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ. Στις περιοχές αυτές από αύριο, Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φόρες την εβδομάδα, μια με μέθοδο σελφ τεστ μια με μέθοδο ράπιντ, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
Ανάλογη υποχρέωση δε, αφορά και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων/κρουαζιερόπλοιων. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.
Αλλαγές στις κατασκηνώσεις
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.
Συγκεκριμένα, για την είσοδο στην κατασκήνωση, κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.
Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self-test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid.
Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.