Όλο το απαράδεκτο σκηνικό των απίστευτων παλινδρομήσεων, της απάνθρωπης εγκατάλειψης και του πολιτικού εμπαιγμού των κατοίκων του Εσταυρωμένου εδώ και τρεις δεκαετίες αναδείχτηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από δυναμική παρέμβασή τους στο Σώμα διεκδικώντας τα αυτονόητα. Δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, σωστή αποκομιδή σκουπιδιών, ένα δρόμο “της ανθρωπιάς”, φωτισμό, έλεγχο των αδέσποτων σκυλιών-ζώων και φυσικά σχέδιο πόλης.
Οι κάτοικοι της περιοχής και συγκεκριμένα των οδών Ωκεανίδων, Φιλωνίδου, Χεσσονησίου, Α.Τρίτση, Ψιττάλειας, Ευμενίδων, Αστεμησίας, Ανδριανουπόλεως, Χαρίτων και Πηνελόπης περιέγραψαν τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσής τους, που κάνουν μαρτυρική την καθημερινότητά τους, οι οποίες έχουν ως αφετηρία την εμπλοκή του σχεδίου πόλης, το οποίο με τη σειρά του μπλοκάρει μη οριοθετημένα ποτάμια και ρέματα αλλά και το φράγμα των Δαφνών που εξαγγέλθηκε αλλά παραμένει σχέδιο επί χάρτου.
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Καραντινός περιέγραψε ότι η πολεοδομική μελέτη που είχε ανατεθεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο ένας μελετητής συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να παραδώσει ουσιαστικό έργο και ο άλλος έφυγε από τη ζωή. Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται είναι να δρομολογηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης που θα έρθει να εξυγιάνει προβλήματα σε μια περιοχή ήδη δομημένη όπου τα περιθώρια δράσης δεν είναι περιοριστικά οριοθετημένα.
Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης είπε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου όπου θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις και αποκαταστάσεις, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έως και το Πειραματικό, για να αμβλύνουμε τα προβλήματα.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβας τόνισε ότι η αποκομιδή στους κεντρικούς δρόμους γίνεται καθημερινά, στους παράπλευρους τρεις με τέσσερις. Με τις προσλήψεις προσωπικού θα περνά και η Ανακύκλωση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δεσμεύτηκε να βρεθεί άμεσα στην περιοχή και να δει από κοντά τα προβλήματα, ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.
Ο κ. Κουκιαδάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις εμπλοκές της μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων που υπογράφηκε με τον πρώην ΟΑΝΑΚ το 2004, και εκκρεμεί ακόμα, σχολιάζοντας με νόημα ότι «μεταξύ μαμής και λεχώνας χάθηκε το παιδί». Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας του φράγματος των Δάφνων, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει σχέδιο πόλης στα δυτικά προάστια”.
Από τη μείζονα αντιπολίτευσης ο Ν. Γιαλιτάκης ζήτησε να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στους κατοίκους για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ ο κ. Π.Ινιωτάκης ανέδειξε τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με την παροχή των αυτονόητων υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες.
«Ας μην υποσχόμαστε στους πολίτες φύκια για μεταξωτές κορδέλες», σχολίασε δηκτικά η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη, δείχνοντας την ενόχλησή της στα φαινόμενα λαϊκισμού. «Αυτός ο ιδιαίτερος λαϊκισμός ορισμένων συναδέλφων, με ενοχλεί ως άνθρωπο κι ως πολιτικό και αυτοδιοικητικό πρόσωπο. Τα εφικτά πρέπει να γίνουν άμεσα. Οι δυνατότητές μας λόγω της κρίσης είναι συγκεκριμένες και πρέπει να το ξέρουμε».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης μίλησε για «διαχρονικές πολιτικές ευθύνες κάποιων που μιλούν σαν να μην ξέρουν για το έγκλημα! Δεν μπορούν να μην αποδοθούν αυτές οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Οι κάτοικοι θέλουν να έχουν στο 21ο αιώνα νερό και δρόμους, για να ζουν σαν… άνθρωποι. Οι λαϊκές ανάγκες θεωρούνται κόστος!».
Τους σοβαρότατους κινδύνους που σηματοδοτεί η δραματική έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σημείωσε ο Τάσος Τσατσάκης από τους “Ενεργούς πολίτες” σχολιάζοντας ότι δημιουργείται κίνδυνος για τους φοιτητές και τους μαθητές, που βιώνουν συνθήκες επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.