Συνεχίζονται οι έλεγχοι της τοπικής αστυνομίας που αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της παραβατικότητας. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου το βράδυ της Παρασκευής προχώρησε σε σαρωτικούς ελέγχους.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο των αστυνομικών δράσεων, στις οποίες διατέθηκε μεγάλος αριθμός προσωπικού και μέσων (αστυνομικοί με οχήματα), ήταν οι έλεγχοι για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την προστασία των ανηλίκων και τη νομιμότητα λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά.
Στα σημαντικά αποτελέσματα των εξορμήσεων περιλαμβάνεται η σύλληψη 28 ατόμων για διάφορα αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας, ως εξής:
14 άτομα για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος,
11 άτομο για τη παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
1 άτομα για νομοθεσία περί ναρκωτικών,
2 άτομα για διάφορα άλλα ποινικά αδικήματα.
Βεβαιώθηκαν συνολικά (129) παραβάσεις εκ των οποίων:
68 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.),
44 υγειονομικού ενδιαφέροντος και 17 παραβάσεις λοιπών αδικημάτων (περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί ναρκωτικών ουσιών κ.ά.).
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ειδικών αυτών αστυνομικών δράσεων ελέγχθηκαν 671 άτομα και 474 οχήματα.
Τονίζεται ότι οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια της Κρήτης.
Μπαράζ τροχαίων
Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από τις Αρχές, τα τροχαία εξακολουθούν να αποτελούν μία μεγάλη «πληγή» για την Κρήτη. Το Σάββατο σημειώθηκε μια σειρά τροχαίων ατυχημάτων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Ο απολογισμός είναι έξι τραυματίες σε τρία διαφορετικά ατυχήματα, δύο τροχαία και μια παράσυρση πεζού.
Τα τρία περιστατικά σημειώθηκαν σε Ηράκλειο, Μοίρες και Χανιά αντίστοιχα. Το περιστατικό στο Ηράκλειο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή του Καρτερού, όταν τρία συνολικά άτομα, δύο ανήλικες και ένα ανήλικο, τραυματίστηκαν σε σύγκρουση της μηχανής που επέβαιναν με ΙΧ.
Λίγο νωρίτερα, μια ηλικιωμένη γυναίκα παρασύρθηκε από φορτηγό, έξω από την Δημοτική Αγορά Χανίων. Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, όπως ήταν λογικό, ενώ και τα οχήματα δημιούργησαν μίνι κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σημείο. Η γυναίκα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.
Δύο ακόμα άτομα τραυματίστηκαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου σε τροχαίο ατύχημα στα Καπαριανά μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων με φορτηγό. Μάλιστα το ένα άτομο, ο οδηγός του ενός ΙΧ, εγκλωβίστηκε στο όχημα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του. Και οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο νοσοκομείο, με τον ένα τραυματία να φέρει τραύματα κυρίως στα κάτω άκρα.