Έκρυθμη η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ
Έκρυθμη η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ

Την παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που ζητά να πάρει θέση ο υπουργός Υγείας, προκάλεσε η εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη να πάει γιατρός εργασίας στα σπίτια 3 αναισθησιολόγων νοσούντων με Covid-19.

Ο κ. Γιώργος  Χαλκιαδάκης
να ταλαιπωρείται

“Έστειλα τον γιατρό εργασίας στα σπίτια των 3 νοσούντων με Covid-19 αναισθησιολόγων όχι για έλεγχο αλλά για να διαπιστώσω πώς είναι η υγεία τους. Η πρωτοβουλία για να υποβληθούν σε rapid test ανήκει στον ίδιο τον γιατρό” δήλωσε στην “Π” ο κ. Χαλκιαδάκης ξεκινώντας νέα θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο γιατρός στην κατ’ οίκον επίσκεψη στους γιατρούς ανέφερε ότι πήγε με εντολή διοικητή για να τους υποβάλει σε rapid test.

Στο ερώτημα για το αν το… συνηθίζει να στέλνει γιατρούς σε σπίτια γιατρών που ασθενούν για να δει τι κάνουν, είπε ότι η περίπτωση της απουσίας 3 αναισθησιολόγων ήταν σοβαρή γιατί εξαιτίας αυτής της απουσίας τους που δεν είχε μάλιστα δηλωθεί, αναβλήθηκαν 6 χειρουργεία, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά και αυτό είναι το μείζον ζήτημα στην όλη υπόθεση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η εικόνα δείχνει και την ανεπάρκεια της αναισθησιολογικής κλινικής που δεν φρόντισε να μην αναβληθούν επεμβάσεις.

Σχολιάζοντας την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι κ.κ.Ξανθός και Πολάκης με την οποία ζητούν «την αποπομπή του αυταρχικού διοικητή Χαλκιαδάκη», είπε ότι επί της θητείας τους στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρέμεινε επι 6 μήνες στην διοίκηση ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου και διαχειρίστηκε πολλά και σοβαρά θέματα, μεταξύ αυτών και τον θάνατο της 6χρονης Μελίνας Παρασκάκη.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κατέληξε λέγοντας ότι έχει επιλέξει να κρατάει εσωτερικά τα θέματα του νοσοκομείου ωστόσο τόνισε ότι «αν προκληθεί  και ανοίξει το στόμα του, έχει να πει  πολλά, για πολλούς».

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: “Να αποδοθούν ευθύνες στον διοικητή”

Να αποδοθούν ευθύνες  στον διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη ζητούν ομόφωνα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.

Αντικείμενο της πολύωρης συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν  τα μεσάνυχτα ήταν η εντολή που έδωσε ο διοικητής σε γιατρό εργασίας να επισκεφθεί τρεις αναισθησιολόγους στα σπίτια τους και να τους κάνει rapid test για να διαπιστώσει αυτό που είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, ότι δηλαδή είχαν νοσήσει από covid- 19.

Ο κ. Αλέξανδρος  Πατριανάκος
“Κανείς δεν θέλει

«Καταδικάζουμε ομόφωνα αυτές τις ενέργειες, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας και ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποδώσουν  τις ευθύνες που αναλογούν στον κ.Χαλκιαδάκη» δήλωσε στην «Π» μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Στο ερώτημα αν ο Ιατρικός Σύλλογος, πρόκειται να ζητήσει την απομάκρυνση του διοικητή από την θέση του, ο κ.Πατριανάκος απάντησε: «Οποιος τοποθετεί κάποιον σε μια θέση, αναλαμβάνει και τις ευθύνες της τοποθέτησης».

Στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο παρούσα ήταν και η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, μια εκ των γιατρών που νόσησαν και δέχθηκε την επίσκεψη του γιατρού εργασίας στο σπίτι της για να την υποβάλει σε rapid test. Η αναισθησιολόγος κλήθηκε να περιγράψει αναλυτικά όλο το ιστορικό αυτής της υπόθεσης, ενώ ο Σύλλογος θα ζητήσει έγγραφη αναφορά των γεγονότων  τόσο από τον διοικητή κ. Χαλκιαδάκη όσο και από τον γιατρό εργασίας.

Για πρωτοφανή  και εξευτελιστική κίνηση που θίγει την αξιοπρέπεια των γιατρών έκαναν λόγο όχι μόνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αλέξανδρος Καφετζάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιαδάκης υποστηρίζει ότι η απόφασή του ήταν σωστή γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν υγειονομικοί που παίρνουν αναρρωτικές άδειες για να πάνε στις ελιές».

Σύμφωνα με τον διοικητή, δεν είχε ενημερωθεί για τις άδειες και υποστήριξε ότι είχε κάθε δικαίωμα να στείλει γιατρό κατ’οίκον και να δώσει “εντέλεσθε” για την ανάκληση κανονικών αδειών, προκειμένου να γίνουν  6 χειρουργεία που αναβλήθηκαν.

Διοίκηση ΠΑΓNH: Μας ενδιαφέρει πρωταρχικά η  προστασία της υγείας των ασθενών

Σε ανακοίνωση η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αφού καταγράφει το ιστορικό που προκάλεσε την αναβολή των 6 χειρουργείων, εκ των οποίων κάποια πολύ σοβαρά, σημειώνεται ότι πρόκειται περί “αυθαίρετων ακυρώσεων” επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

“Σημειωτέον ο νόμος του Ε.Σ.Υ. προβλέπει ότι ο διευθυντής της Κλινικής είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της Κλινικής της  ευθύνης του. Όφειλε λοιπόν η διευθύντρια να καλύψει τις χειρουργικές αίθουσες με βάση το πρόγραμμα που είχε καταθέσει, χωρίς να  υπάρχουν ακυρώσεις.

Μετά την άρνηση της διευθύντριας και με δεδομένο προηγούμενη νόσηση προσωπικού της Κλινικής και με τον φόβο επιμόλυνσης του λοιπού ειδικευμένου αναισθησιολογικού προσωπικού, που θα έκλεινε εντελώς τα χειρουργεία, αποφάσισα την μετακίνηση του ιατρού εργασίας και της επισκέπτριας Υγείας στις οικίες των ιατρών  για ιατρική περίθαλψη και τη λήψη τυχόν μέτρων για τον έλεγχο και προστασία του λοιπού ιατρικού προσωπικού.

Οι ενέργειες της Διοίκησης σκοπό έχουν την προστασία των νοσηλευμένων ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και ειδικά των ευαίσθητων τμημάτων του χειρουργικού τομέα.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται χειρουργεία λόγω αδυναμίας διαχείρισης της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής”.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να επιληφθεί ο υπουργός Υγείας για την αυθαίρετη συμπεριφορά Γ. Χαλκιαδάκη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σχετικά με την απαξιωτική συμπεριφορά του διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη απέναντι σε τρεις γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου που νόσησαν από covid-19.

Ο ΠΙΣ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τονίζει επιπλέον τα εξής:

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ  κ. Αθανάσιος  Εξαδάκτυλος
ο κόσμος στα

“Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ προέβη στην αυθαίρετη και προσβλητική για το ιατρικό προσωπικό συμπεριφορά, δίνοντας εντολή ελέγχου στις οικίες των τριών αναισθησιολόγων από ιατρό εργασίας και επισκέπτρια υγείας, δήθεν για να «επιβεβαιώσουν» την ασθένειά τους, αμφισβητώντας ευθέως το λειτούργημα, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά τους.

Κανείς δε νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο στο σύνολο του και από την αρχή της πανδημίας, έχει υπηρετήσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνία με αξιομνημόνευτη αυταπάρνηση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής, ακόμη και θέτοντας την προσωπική τους ασφάλεια σε κίνδυνο.

Το ΔΣ του ΠΙΣ θα ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό ζήτημα στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή του.

Επειδή όμως η συνέχιση της έντασης σ’ ένα κρίσιμο τομέα μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες, καλούμε άμεσα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιληφθεί με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

“«Η μακράν χειρότερη διοίκηση που έχει περάσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, από την ίδρυσή του, έδωσε για μια ακόμα φορά τα διαπιστευτήριά της δείχνοντας το αυταρχικό και αντιδεοντολογικό της πρόσωπο σε αναισθησιολόγους του νοσοκομείου, το μόνο παράπτωμα των οποίων ήταν ότι είχαν την ατυχία να νοσήσουν από κοροναϊό. Δεν τους αξίζουν συμπεριφορές όπως αυτές που επιδεικνύει η τωρινή διοίκηση του ΠΑΓΝΗ.

Αν πραγματικά το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ και τους ασθενείς που περιθάλπουν, οφείλει τώρα να αποπέμψει την παρούσα διοίκηση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του υπουργού στην επικείμενη επερώτηση για το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο».