ΡΙΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ “Καμπανάκι” σε Λαμπρινό και Μποκέα για τον ΒΟΑΚ

«Καμπανάκι» προς τον δήμαρχο Ηρακλείου Β.Λαμπρινό και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μ.Μποκέα από το τμήμα ανατολικής Κρήτης για να δρομολογήσουν από κοινού εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα  του ΒΟΑΚ με αφορμή τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Παράκαμψη Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ».

Ειδικότερα το Επιμελητήριο με επιστολή του στους δύο δημάρχους ζητά να γίνει από κοινού παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο και στους μελετητές και να θέσουν μια σειρά ζητήματα που είναι κρίσιμο να ενσωματωθούν στο δρομολογούμενο σχεδιασμό, αφού όπως ξεκαθαρίζεται μόνο  μέσα από ριζικές λύσεις που αλλάζουν την φυσιογνωμία και την λειτουργία του σημερινού τμήματος του ΒΟΑΚ που διασχίζει το Ηράκλειο, θα επιτευχθεί η πραγματική παράκαμψη της  πόλης του Ηρακλείου που θα συμβάλλει στην  πραγματική αναβάθμιση του αστικού ιστού.

Ο κ. Λαμπρινός

Όπως τονίζει στην επιστολή του το ΤΕΕ ΤΑΚ, «η Διοικούσα Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως καταθέτοντας τις απόψεις της και αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι θα έπρεπε να εξετάζεται ως πρώτη και βασική λύση σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας ή έστω και κατά τμήματα, η υπογειοποίηση του άξονα για το αμιγώς αστικό τμήμα, ήτοι από τον Α/Κ Γαζίου ως και τον Α/Κ Κατσαμπά.

Η προτεινόμενη αυτή λύση θα ωφελήσει στην ελάττωση της περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής όχλησης αλλά και στην πολεοδομική αναβάθμιση της πόλης. Επίσης θα πρέπει να  ληφθούν υπόψη,  οι παλαιές εναλλακτικές λύσεις (ευρείες παρακάμψεις) που προέκυψαν από την αναγνωριστική μελέτη της παράκαμψης του Ηρακλείου, συναξιολογώντας αυτή τη φορά τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, καθώς και την ύπαρξη του Αρχαιολογικού  Χώρου της Κνωσού.

Κατά την άποψή μας, μόνο ριζικές λύσεις που αλλάζουν την φυσιογνωμία και την λειτουργία του σημερινού τμήματος του ΒΟΑΚ που διασχίζει το Ηράκλειο, θα αποτελέσουν ουσιαστική «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ» της πόλης του Ηρακλείου και θα συμβάλλουν στην  πραγματική αναβάθμιση του αστικού ιστού.

Ο κ. Μποκέας

Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ανέφεραν ότι για την περιοχή Ηρακλείου δεν κρίνουν απαραίτητες σημαντικές αλλαγές στην ήδη κατατεθείσα προς διαβούλευση πρόταση, παρόλο που πολλοί τοπικοί φορείς εξέφρασαν αντίθετη άποψη.

Ως Δ.Ε. του ΤΕΕΤΑΚ προτείνουμε, μέσω μιας Ομάδας Παρέμβασης η οποία θα απαρτίζεται από Εκπροσώπους μας σε συνεργασία με στελέχη των Δήμων σας,  να σας αναλύσουν τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Παράκαμψη Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ».

Είναι  σκόπιμο και αναγκαίο την δεδομένη χρονική στιγμή να έρθετε σε επικοινωνία  τόσο με τους μελετητές, όσο και με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφενός για να τους καταθέσετε τα εγκεκριμένα, αλλά και υπό εκπόνηση Σχέδια Πόλης των περιοχών που γειτνιάζουν με τον ΒΟΑΚ, ζητώντας να ληφθούν  υπόψη από τον μελετητή, και αφετέρου να ενημερωθούν πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις τελικές αποφάσεις που τους αφορούν. Αυτή μπορεί να είναι μία τελευταία προσπάθεια πίεσης για επίτευξη πραγματικών αλλαγών στην προτεινόμενη λύση, έτσι ώστε ο ΒΟΑΚ να καταστεί τμήμα των πόλεων και όχι ένα ακόμη πρόβλημα, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε».