ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
Ρεβεγιόν στο κομμωτήριο; Κι όμως, ναι!
Μία παρέα αντρών νεαρής ηλικίας ετοιμάζεται για μία κοινή έξοδο. Προορισμός τους δεν είναι μία καφετέρια ή ένα μπαρ, αλλά ένα κομμωτήριο, όπου συναντώνται για να περιποιηθούν τα γένια τους!
Η μόδα που ήρθε από την Ευρώπη έφτασε και στο Ηράκλειο, όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς αν κάνει μία βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και περιφερειακά του κέντρου.
Ο κλάδος των κομμωτηρίων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από την κρίση, αφού ο κόσμος και ιδίως οι γυναίκες περιόρισαν τα έξοδά τους για τον προσωπικό τους καλλωπισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μία έμφαση στους άντρες, στους οποίους επενδύουν και εταιρείες καλλυντικών που προμηθεύουν τους κομμωτές με προϊόντα, όπως για ίσιωμα της γενειάδας!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που έχει στη διάθεσή της η «Π», το 2012, μία χρονιά ιδιαίτερα αρνητική για τον κλάδο, έγιναν 43 διαγραφές και μόλις 14 εγγραφές σε κομμωτήρια και κουρεία. Το 2016, οι διαγραφές ήταν 22 και οι εγγραφές 17, ενώ το 2017 υπήρξε μία σχετική ισορροπία με 13 διαγραφές και 12 εγγραφές.
Τα γένια είναι της μόδας
Ο πρόεδρος του συλλόγου κουρέων κομμωτών καταστηματαρχών Ν. Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Πολυμίλης, αναφέρει στην «Π» πως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κίνηση στα κουρεία, πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει και κάνουν τις βαφές μόνες τους και δεν πηγαίνουν πια κάθε βδομάδα στα κομμωτήρια για να χτενιστούν. Ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, είναι και όσοι επαγγελματίες κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις, εργάζονται, δηλαδή, «μαύρα».
Οι κομμωτές, από την πλευρά τους, προσπαθούν να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, με αποτέλεσμα το κέρδος τους να είναι σχεδόν μηδενικό.
«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία μόδα με τα γένια, που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε, αντιθέτως, η μόδα ήθελε τους άντρες φρεσκοξυρισμένους», αναφέρει ο κ. Πολυμίλης.
Ο ίδιος άνοιξε πρώτη φορά μαγαζί το 2003, είχε δύο καρέκλες ξυρίσματος και ένα παιδικό κάθισμα. Τότε, δεν υπήρχαν προϊόντα για καλλυντική περιποίηση για να εξοπλίσει το μαγαζί του και οι πελάτες του ήταν κυρίως ηλικιωμένοι. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, βρίσκει κανείς στην αγορά κρέμες για να ισιώνουν τα μούσια, για να μαλακώνουν, οι προμηθευτές επενδύουν σε αυτά γιατί έχουν ζήτηση.
Για την κίνηση των εορτών, αναφέρει πως αυτή την περίοδο όλοι θέλουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους, αλλά μόλις περάσουν οι γιορτές, η κίνηση θα μειωθεί σημαντικά.
Ρεβεγιόν στο κομμωτήριο
«Παλιά, το μπαρμπέρικο ήταν σαν καφενείο, όπου δεν πήγαινες μόνο για να κουρευτείς και να περιποιηθείς τον εαυτό σου», περιγράφει ο κ. Άρης Καλαθάκης.
Ο πατέρας του, Νικόλαος, διατηρούσε παραδοσιακό κουρείο στην οδό 1866. Ο ίδιος συνεχίζει το έργο τού πατέρα του αλλά το κομμωτήριο που διατηρεί έχει πάει… σε άλλο επίπεδο το ξύρισμα, ακολουθώντας τη μόδα που έρχεται από την Ευρώπη.
Ο κ. Καλαθάκης προσφέρει στους πελάτες του ένα πακέτο περιποίησης που διαρκεί 40 λεπτά, ίσως και περισσότερο, και κοστίζει από 10 ως 20 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει; Αρχικά, ξεκινά μία διαδικασία για να μαλακώσουν το δέρμα και τα γένια και ο πελάτης να μπορεί να ξυριστεί πιο γρήγορα και ανώδυνα, επιστρατεύονται ειδικές κρέμες, λάδια και ζεστή πετσέτα.
Αφού ολοκληρωθεί το ξύρισμα, τοποθετείται στο πρόσωπα κρύα πετσέτα για να «τραβήξει» την ένταση και να καταπραΰνει το δέρμα.
«Πρόκειται για μία τελετουργία», τονίζει ο κ. Καλαθάκης. Για να αισθανθεί ο πελάτης πιο άνετα και να απολαύσει την όλη διαδικασία, του προσφέρεται και ένα ποτό.
Είναι μία διαδικασία που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι άντρες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, απολαμβάνουν τις παραπάνω υπηρεσίες και… ομαδικά.
Ο κ. Καλαθάκης αναφέρει πως είναι μία παρέα αντρών που τα τελευταία χρόνια δίνουν ραντεβού στο Cuts+Colors κάθε παραμονή Χριστουγέννων, ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες κρατήσεις για φέτος!
Ο κ. Καλαθάκης έχει επενδύσει σε αυτό το κομμάτι εδώ και 11 χρόνια, ως φόρο τιμής και στον πατέρα του. Παρατηρεί πως είναι πιο διαδεδομένο, πλέον, τα τελευταία χρόνια αν και παραδέχεται πως πολλοί άντρες… είναι λίγο ντροπαλοί όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με γυναίκες.