Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι στο πεδίο και οι πρώτοι ψεκασμοί από την 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη τριετούς προγράμματος «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών 2020-2022» της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο επίγειους, όσο και από αέρος, σε δύσβατες περιοχές, ψεκασμούς σε όλη την Κρήτη, με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό– προνύμφη–νύμφη), αφετέρου στο «τέλειο» έντομο.
Χθες, πραγματοποιήθηκε ψεκασμός από αέρος με χρήση drone στην εκβολή του Αλμυρού ποταμού, στον Δήμο Μελεβιζίου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Νίκου Συριγωνάκη, του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρου Ν. Βαμβακά, του αν. προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, κ. Μανόλη Λουμπούνη, του αν. προϊσταμένου του Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, κ. Αντώνη Παπαδάκη, και του εκπροσώπου της εταιρείας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.», κ. Γιώργου Βλάχου.
Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται συντονισμένα βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ψεκασμών αναρτάται σε ειδική ενότητα που έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών.
Τέλος, για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο, λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο πολίτης χωρίς χρέωση, τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 2310 678910 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα.
Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας
Για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Διάγνωσης, στο οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, ένα από τα έξι μεγάλα βραβεία Horizon Prize που έχουν απονεμηθεί από συστάσεως του Συμβουλίου από το 2015 και μετά σε πρωτοβουλίες και δράσεις ανάπτυξης καινοτόμων στρατηγικών στην αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Το σύστημα αυτό έχει δημιουργηθεί από το «Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με φορείς δημόσιας υγείας, ερευνητικά ιδρύματα και φορείς καταπολέμησης των κουνουπιών από επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βαμβακάς, «στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού συγκεντρώνονται χρονοσειρές πολύτιμων εντομολογικών, περιβαλλοντικών και επιδημιολογικών δεδομένων από το πεδίο, από δορυφόρους, καθώς και από τα νοσοκομεία, με σκοπό τη βελτίωση της ετοιμότητας της Ευρώπης ως προς την καταπολέμηση των ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα-διαβιβαστές και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Ο κ. Συριγωνάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Η καταπολέμηση κουνουπιών είναι ένα ζήτημα μέγιστης σημασίας για τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά και τη βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Για την Περιφέρεια Κρήτης, το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων πράττουν τα μέγιστα για την ορθή του εφαρμογή και την απρόσκοπτη υλοποίηση του, αξιοποιώντας μεθόδους και συστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας».