έργα ΒΟΑΚ

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται στην Κρήτη ο υφυπουργός υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης μαζί με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Καραγιάννη και υπηρεσιακά στελέχη, προκειμένου να ανοίξει όλο το πακέτο των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης με κορωνίδα αυτό του ΒΟΑΚ.

Όπως προκύπτει η Κυβέρνηση έχει ανοίξει διάπλατα το σενάριο αξιοποίησης του Ταμείου Ακάκαμψης για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα σε πανελλαδική εμβέλεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσέγγιση που γίνεται αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, σε ποσοστό έως και 50% από το Ταμείο κάτι που εφόσον δρομολογηθεί δημιουργεί μια άλλη δυναμική στο έργο.

Όπως είναι γνωστό, τα έργα τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υπαχθούν σε ένα αυστηρά χρονολογημένο καθεστώς υλοποίησης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για τη δυναμική εξέλιξη των εργασιών υλοποίησης ενός κορυφαίου αναπτυξιακού σχεδιασμού που αποτελεί εδώ και δεκαετίες πάγια διεκδίκηση του τόπου μας.

τηλεδιάσκεψη για ΒΟΑΚ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη

Όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στις αρχές της χρονιάς είχε ανακοινώσει τη δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα από την Κίσαμο μέχρι το Λασίθι, μέσα στο 2021 ξεκαθαρίζοντας ωστόσο με τον πιο σαφή τρόπο ότι… θα μπουν διόδια.

Ωστόσο η αναβλητικότητα που καταγράφηκε από τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες μέχρι σήμερα σε ότι αφορά στην εξέλιξη του έργου, δημιούργησε σε τοπικό επίπεδο,  ένα κλίμα αμφισβήτησης και καχυποψίας για το τι ακριβώς θα συμβεί και κυρίως πότε θα γίνει και με ποιους όρους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη υπό την παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Άρη Παπαδογιάννη και του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Λευτέρη Κοπάση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και μέλος του ΔΣ του ΟΑΚ κ. Γιάννης Κουράκης παρενέβη και έθεσε το θέμα της πορείας και του χρονοδιαγράμματος για το νέο οδικό άξονα Κρήτης και ανέπτυξε τις προτάσεις του για τις βασικές παραμέτρους του έργου.

Προϋπόθεση όπως είπε, αποτελεί η ενιαία σχεδίαση και υλοποίηση του νέου οδικού άξονα που θα διασχίζει το νησί σε όλο του το μήκος από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Ο ίδιος τόνισε ότι ο  νέος οδικό άξονας είναι γνωστό ότι αποτελεί έργο μείζονος σημασίας, τόσο για την ασφάλεια και την ποιότητα των μεταφορών, όσο και για την ώθηση και επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας του νησιού μας.

Ο κ. Κουράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων και να περάσουμε στην υλοποίηση. Σημείωσε επίσης ότι η τοπική κοινωνία σε κάθε δημόσια εκδήλωση, εκφράζει την αγωνία και την απαίτηση της να κλείσει επιτέλους ο κύκλος των συζητήσεων και να περάσουμε στην εφαρμογή και υλοποίηση του.

Καταλήγοντας ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι σημείο κλειδί αποτελεί η ανακοίνωση για την ταυτόχρονη υλοποίηση του έργου καθώς επίσης και οι αντίστοιχες πηγές και μοντέλα χρηματοδότησης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα οδικά και συγκοινωνιακά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα σε αντιδιαστολή με την Κρήτη όπου ο οδικός άξονας δεν έχει μπει ακόμα σε τροχιά υλοποίησης.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων διαβεβαίωσε ότι με συστηματική δουλειά ολοκληρώνεται σύντομα η προετοιμασία και το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι , επίκειται το προσεχές χρονικό διάστημα, επίσκεψη του ιδίου αλλά και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά, για πιο λεπτομερή ενημέρωση, πάνω στα θέματα που διαχειρίζεται ο Ο.Α.Κ.