ΒΛΑΒΗ - ΔΕΥΑΗ

Συναγερμός σήμανε χθες στο κέντρο της πόλης, λόγω μιας νέας σοβαρής βλάβης που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τρία υπόγεια. Συγκεκριμένα η βλάβη σημειώθηκε σε πάροδο της λεωφόρου Καλοκαιρινού στην οδό Τυλίσου, όπου το δίκτυο ύδρευσης διαλύθηκε και σημειώθηκε εκτεταμένη διαρροή.

Στη συγκεκριμένη περιοχή τα δίκτυα είναι παλαιότατα και δυστυχώς μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΗ δεν έχει ανακοινώσει κανέναν σχεδιασμό για την αντικατάστασή τους, παρά το γεγονός ότι σημειώνονται αλλεπάλληλα κρούσματα βλαβών και καταστροφών, τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και στα πεζοδρομημένα κομμάτια, όπου ξηλώνονται οι πλακοστρώσεις και σκάβονται σε μεγάλα βάθη, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που σημειώνονται.

Το σκηνικό αυτό έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους καταστηματάρχες του κέντρου, που θέτουν το κρίσιμο ερώτημα, μεταξύ άλλων, πώς είναι δυνατόν σε δρόμους που αναπλάστηκαν  και  για τους οποίους διατέθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να εμφανίζονται τέτοιας φύσεως προβλήματα.

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΗ, ο ετήσιος μέσος όρος των βλαβών στο κέντρο της πόλης κινείται στις 3.000.

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που δεν φαίνεται ότι μπορεί να μειωθεί εάν δεν δρομολογηθούν λύσεις, με πρώτο βήμα την αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων, και στην εντός των τειχών πόλη, που όπως φαίνεται παραμένει έξω από τον σχεδιασμό της Δημοτικής Υπηρεσίας Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Στο μεταξύ, ανεντόπιστη εξακολουθεί να παραμένει η βλάβη που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ποσότητες νερού που διατίθενται στους κατοίκους του κέντρου, οι οποίοι όπως είναι φυσικό αντιδρούν έντονα.

Η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται σε  μια ανεντόπιστη βλάβη στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κάποια κεντρικά κτήρια.

Εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια για τον εντοπισμό της βλάβης, η οποία  εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007. Τότε έγιναν κάποιες παρεμβάσεις από την πλευρά της υπηρεσίας, οι οποίες αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, καθώς έλυσαν το πρόβλημα για μια δεκαετία.

Όμως το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά στο κέντρο της πόλης, όπου πλημμυρίζουν κτίρια ενώ το πρόβλημα εντείνεται, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την υπηρεσία να είναι εξαιρετικά προσεκτική με τους χειρισμούς της, ώστε να προστατεύσει τη λειτουργία του υποσταθμού.

Ετσι, ακολουθείται μια διαδικασία ελεγχόμενης υδροδότησης και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.  Μέσα από τη διαδικασία αυτή γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.

Γι’ αυτόν το λόγο έχουν μπει 150 βάνες στα δαιδαλώδη δίκτυα υδροδότησης που ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς προκειμένου να διαπιστωθεί από πού χάνεται το νερό.