Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της μονάδας παραγωγής βιοπλαστικού ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στον κρίκο της αλυσίδας ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση που εξελίσσει τη διαδικασία της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και αντιπρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Κώστα Βαρδαβά.
Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για μια από τις δράσεις του προγράμματος A2UFood, που αφορά αξιοποίηση μιας καινοτόμου διεργασίας που θα επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή του προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος από ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης και κέτερινγκ στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως σημειώνει, η δράση αυτή αποσκοπεί σε ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων τροφίμων που συνδυάζει τις βιολογικές (ζύμωση) και τις χημικές διεργασίες για την παραγωγή βιοαποδομήσιμων πλαστικών πολυ-L-λακτιδίου (PLLA) [υψηλής ποιότητας (βιοπλαστικό).
Η συλλογή και μεταφορά θα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικά διαμορφωμένου οχήματος που θα προμηθευτεί ο Δήμος Ηρακλείου μέσω το προγράμματος. Τα τροφικά υπολείμματα θα οδηγούνται σε μια πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού που επίσης κατασκευάζεται στα πλαίσια του έργου. Το βιοπλαστικό θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κοµποστοποιήσιµων σάκων που θα διανεμηθούν στους δημότες.
H παραγωγή βιοπολυμερών και βιοπλαστικών από τα απόβλητα τροφίμων έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακή κλίμακα, με τον κύριο περιορισμό να είναι η διακύμανση της ποιότητας και της σύνθεσης των αποβλήτων.
Η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας αποσκοπεί στην δοκιμή σε μεγάλη πιλοτική κλίμακα ενός νέου συστήματος ανακύκλωσης προδιαλεγμένων αποβλήτων (απόβλητα τροφίμων), που συνδυάζει τις βιολογικές (ζύμωση) και τις χημικές διεργασίες για την παραγωγή βιοαποδομήσιμων πλαστικών πολυ-L-λακτιδίου (PLLA) υψηλής ποιότητας (βιοπλαστικό). Ο ΕΣΔΑΚ θα είναι υπεύθυνος λειτουργίας της μονάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το σύστημα συλλογής θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου.
Η ΔΕΥΑΗ παραχωρεί έκταση περίπου δύο στρεμμάτων εντός των εγκαταστάσεων της, στον ΕΣΔΑΚ και διευκολύνει την εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοπλαστικού στο πλαίσιο του έργου παρέχοντας πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες στα συμβαλλόμενα μέρη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η λειτουργία ενός τέτοιου έργου εξασφαλίζει την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την διαχείριση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και συνάδει με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης, ενώ συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Η μονάδα πρόκειται να διαμορφωθεί στους χώρους της ΔΕΥΑΗ όπου θα κατασκευαστεί το κτήριο.