Πρώτο βραβείο κέρδισε ο Δήμος Ηρακλείου για την εφαρμογή «φόρτος κίνησης στους δρόμους»

Πρώτο βραβείο κέρδισε ο Δήμος Ηρακλείου για την εφαρμογή «φόρτος κίνησης στους δρόμους» την οποία ανέπτυξε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τη Λότζια, με αντικείμενο την ανάπτυξη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα της «Έξυπνης Πόλης».

Συγκεκριμένα, στα βραβεία «Best City Awards  2022» που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις και τα διοργανώνει η εταιρεία Boussias, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής,  ο Δήμος Ηρακλείου πήρε την πρώτη θέση  στην κατηγορία «Τεχνολογίες που βελτιώνουν την κυκλοφορία οχημά́των, μεταφορών και τη μετακίνηση των πεζών».

Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου , ενταγμένο στην ψηφιακή πλατφόρμα smartcity.heraklion.gr (https://traffic.smartcity.heraklion.gr/) με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των οδικών δικτύων και την καλύτερη εξυπηρέτηση, ασφάλεια και βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, με την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το σύστημα τη δεδομένη στιγμή επιτρέπει, την παρουσίαση δυναμικών αποτελεσμάτων , παρέχοντας πληροφόρηση για την κίνηση στη Λεωφόρο Ικάρου σε πραγματικό χρόνο. Επίσης την  παρουσίαση μετρήσεων του κυκλοφοριακού φόρτου για όποιο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος

και την παρουσίαση συγκριτικών αποτελεσμάτων κυκλοφοριακού φόρτου (με βάση τον χρόνο). Ακόμα την  οπτικοποίηση των δεδομένων κυκλοφοριακού φόρτου, σε πραγματικό χρόνο, στην πλατφόρμα έξυπνης πόλης του Δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση τους. Στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η εφαρμογή να επεκταθεί σε βασικές οδικές αρτηρίες σε ολόκληρη την πόλη.

Τα οφέλη από το σύστημα μέτρησης είναι η βελτίωση της κινητικότητας, των μετακινήσεων και των μεταφορών των οχημάτων, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και άμεση απόκριση σε συμβάντα (π.χ. επείγοντα περιστατικά).

Επίσης η  συλλογή και επεξεργασία δεδομένων θα βοηθήσει τους αρμόδιους φορείς στη λήψη αποφάσεων και στην υιοθέτηση κατάλληλων δράσεων/μέτρων με σκοπό τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ακόμα το πληροφοριακό σύστημα δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να συλλέξει τα δεδομένα με υποχρέωση αναφοράς στην πηγή , ως ανοικτά δεδομένα της πόλης για να τα χρησιμοποιήσει σε μελέτες, δημοσιεύσεις, συγκρίσεις ή ανάπτυξη εφαρμογών για κυκλοφοριακά θέματα συμβάλλοντας στην επιστημονική τεκμηρίωση αποφάσεων ή τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της πόλης.