Πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του Αλμυρού

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού σημειώθηκε χθες με την δοκιμαστική άντληση που έγινε και οδηγήθηκε προς τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Η διαδικασία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ενσάρκωση ενός πολυπόθητου στόχου.  Με δηλώσεις του ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ιστορική μέρα» τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού ποταμού έγινε επιτέλους πράξη! Σήμερα, αντλήσαμε για πρώτη φορά νερό από την πηγή και το οδηγήσαμε στην αφαλάτωση. Η δοκιμαστική λειτουργία της σύνδεσης με τον Αλμυρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Προχωράμε, δικαιωμένοι για την επιλογή μας.  Μετά από πολύμηνη επίπονη προσπάθεια καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε περιβαλλοντικά το έργο και να κάνουμε πραγματικότητα την αξιοποίηση του Αλμυρού με όρους σεβασμού στο περιβάλλον».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η  σύνδεση του Δήμου με την πηγή του Αλμυρού δεν αποτελεί μόνο κοινωφελές έργο, αλλά πραγματική ανάσα για την καθημερινότητα των οικισμών μας. Ο στόχος είναι καθημερινά πλέον 3000 κυβικά μέτρα νερό να καταλήγουν στις μονάδες αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και κατ’ επέκταση τα δίκτυα ύδρευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Πρώτο βήμα για την 
αξιοποίηση του Αλμυρού
Ειδικότερα χθες το πρωί στον Αλμυρό έγινε η πρώτη δοκιμαστική παροχή νερού απευθείας από τις πηγές του ποταμού προς τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜ και από εκεί προς τη μονάδα αφαλάτωσης μέσω του δικτύου που έχει ολοκληρωθεί. Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου στον Αλμυρό βρέθηκαν ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Τάσο Λιαδάκη και Γιάννη Βάμβουκα καθώς και τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργο Κουγιουμουτζάκη.

Η ΔΕΥΑΜ σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου κατάφεραν να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ετών και να πάρουν την άδεια χρήσης για την παροχή των ποσοτήτων νερού που θα καταλήγουν στη μονάδα αφαλάτωσης και από κει στα δίκτυα ύδρευσης.  Για πρώτη φορά η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου σε συνεργασία με το Δήμο, θα τροφοδοτεί την μονάδα της αφαλάτωσης απευθείας από την πηγή του Αλμυρού ποταμού με 3000 κυβικά μέτρα νερού και όχι από γεωτρήσεις.

Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση κόστους για τη ΔΕΑΥΜ, καθώς δεν θα έχει την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για την άντληση νερού και ταυτόχρονα την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προχωρά η επεξεργασία των σχεδίων για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού

Πρώτο βήμα για την 
αξιοποίηση του Αλμυρού
Την ίδια ώρα προχωρά με την ομπρέλα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο σχεδιασμός να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού με σκοπό να δώσουν διέξοδο στην κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών τους.

Με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού γίνεται επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων για να επιλεγούν   οι βέλτιστες λύσεις με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, καθώς η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενιαίο συντονισμό και οργάνωση της διαχείρισης του νερού, μέσα από συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις.

Η μια από τις  εναλλακτικές λύσεις που έχουν  προταθεί είναι να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει ενίσχυση και επέκταση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης ώστε να μπορεί να παράγει 30 χιλ κυβικά νερού τη μέρα.

Αντίστοιχα η δεύτερη πρόταση είναι η  επέκταση του δικτύου του Αποσελέμη, ώστε να προσεγγίσει την πηγή του Αλμυρού με σκοπό να μεταφερθούν να επεξεργαστούν και να αξιοποιηθούν ποσότητες νερών ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.