ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Πρώτη στον εθνικό διαγωνισμό

Ένα ακόμα… γαλόνι προστίθεται στο πέτο του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, κ. Χρυσούλα Αϊβαλιώτη, διακρίθηκε στον «Εθνικό Διαγωνισμό Καλύτερης Διπλωματικής-Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών” για το έτος 2021.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 19 Φεβρουαρίου. Η εργασία που ξεχώρισε και έγινε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΤΥ, έχει τίτλο “Nanostructured Doped Nickel Oxide Thin Films Made by RF Sputtering as Hole Transfer Layers for Transparent Optoelectronic Devices”.

Δεύτερη νικήτρια αναδείχθηκε η κ Φεβρωνία Ανδρέου με την εργασία “Νέα φασματοσκοπική προσέγγιση των φαινομένων παρεμβολής στον καολινίτη” η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η κ. Αϊβαλιώτη θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την ΕΕΕΤΣΥ στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί από τη FEMS τον ερχόμενο Ιούλιο στην Coimbra της Πορτογαλίας με επιλαχούσα την κ. Ανδρέου.

περιοδικος πινακας χημικων στοιχειων
Πλώρη για το εξωτερικό

Η κ. Αϊβαλιώτη, η οποία είναι από το Ηράκλειο, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το μεταπτυχιακό της όμως είναι στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

«Κατά την διάρκεια των σπουδών μου ανακάλυψα ότι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών είναι ένα εξαίρετο Τμήμα καθώς παρέχει βασικές γνώσεις για κάποιον που ξεκινάει τώρα το ταξίδι του στον κόσμο της επιστήμης και ιδιαίτερα των υλικών. Για τον λόγο αυτό επέλεξα το ΤΕΤΥ για το επόμενο βήμα των σπουδών μου. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε η στάση των καθηγητών απέναντι στους φοιτητές: Άρτια καταρτισμένοι και συγχρόνως προσιτοί και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν», αναφέρει η ίδια στην «Π».

Όπως εξηγεί, «το θέμα της διπλωματικής μου ήταν “Nanostructured Doped Nickel Oxide Thin Films Made by RF Sputtering as Hole Transfer Layers for Transparent Optoelectronic Devices”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ομάδα της μικροηλεκτρονικής του ΙΤΕ με υπεύθυνους τον κ. Νίκο Πελεκάνο και τον κ. Ηλία Απεραθίτη. Πιο συγκεκριμένα στην εργασία μου, κατασκευάστηκαν νανοδομημένα υμένια NiO χωρίς προσμίξεις ή με προσμίξεις αζώτου (N) ή νιοβίου (Nb) ή συνδυασμό αζώτου και νιοβίου με rf sputtering χρησιμοποιώντας στόχους Ni και Ni-Nb σε πλάσμα που περιέχει % (Ar-O2-N2) αέρια.

Όλα τα υμένια ήταν ημιαγωγοί οξειδίου τύπου p. Τα στρώματα οξειδίου χαρακτηρίστηκαν με AFM, XRD, SEM-EDX, XPS, Hall-effect και UV-Vis-NIR φασματοσκοπία και τα βέλτιστα χρησιμοποιήθηκαν για την επίδειξη όλων των φωτοβολταϊκών οξειδίων UV.  Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν ετεροδομές βασισμένες σε οξείδια μετάλλων, δηλαδή p-NiO/n-TiO2 και οι ιδιότητες των ετεροδιόδων ερευνήθηκαν στο σκοτάδι και ως ηλιακά κύτταρα ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα στρώματα του TiO2 αποτελούνταν από διπλά μεσοπορώδη/συμπαγή TiO2 υμένια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη υψηλής απόδοσης».

Η κ. Αϊβαλιώτη αναφέρει πως «στον ένα χρόνο που διήρκεσε η διπλωματική μου εργασία έμαθα πολλά και κατάφερα να εκπληρωθούν κάποια από τα όνειρα που είχα, όπως η συμμετοχή μου σε συνέδρια και η δημοσίευση της δουλειάς μου σε επιστημονικά περιοδικά. Το πιο σημαντικό όμως, νομίζω είναι ότι ήρθα σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες, που διεύρυναν τους ορίζοντες μου.

Πήρα μέρος τον πανελλήνιο διαγωνισμό καλύτερης μεταπτυχιακής εργασίας στην Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης και Επιστήμη Υλικών τον οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης. Κατάφερα να πάρω την πρώτη θέση ανάμεσα σε εξαιρετικούς διαγωνιζόμενους από όλη την Ελλάδα, το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θα εκπροσωπήσω την Ελληνική Εταιρεία στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί από τη FEMS – Federation of European Materials Societies τον Ιούλιο του 2022 στην Coimbra της Πορτογαλίας».

Όπως λέει, θέλει να συνεχίσει πάνω στην έρευνα των φωτοβολταϊκών. «Θα ήθελα το επόμενο στάδιο των σπουδών μου, το διδακτορικό μου δηλαδή, να είναι σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι αυτό θα δώσει μια άλλη ώθηση στην επαγγελματική μου εξέλιξη», τονίζει.

Ιστορικό διακρίσεων για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η κ. Χρύσα Αϊβαλιώτη διακρίθηκε στον «Εθνικό Διαγωνισμό Καλύτερης Διπλωματικής-Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών»
Η κ. Χρύσα Αϊβαλιώτη διακρίθηκε στον «Εθνικό Διαγωνισμό Καλύτερης Διπλωματικής-Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών»

Η  Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης (ΕΕΕΤΣΥ) είναι μια ελληνική επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1981, και είναι μέλος της FEMS (Federation of European Materials Societies).

Μέλη της είναι φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και της Επιστήμης Υλικών.

Ο διαγωνισμός Best Masters thesis award της FEMS διοργανώνεται από το 2018 και γίνεται στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού συνεδρίου Επιστήμης Υλικών EUROMAT. Από το 2020, η ΕΕΕΤΣΥ συμμετέχει στον διαγωνισμό, και ο/η εκπρόσωπος της ΕΕΕΤΣΥ επιλέγεται μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό Διπλωματικής-Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα της Επιστήμης της Συμπυκνωμένης  Ύλης και των Υλικών.

Ο νικητής/νικήτρια του εθνικού διαγωνισμού συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με όλα τα έξοδα του ταξιδιού να καλύπτονται από την ΕΕΕΤΣΥ.

Στον εθνικό διαγωνισμό του 2020 νίκησε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Στον εθνικό διαγωνισμό του 2021 και πάλι είχε διακριθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς νίκησε  η Ειρήνη Γκόλφη του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο Εμμανουήλ Περβολαράκης του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.