εφετειο

Η κατάργηση ενός εκ των δύο Εφετείων που λειτουργούν στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά, προτείνεται στο πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία επεξεργάζεται το νέο δικαστικό χάρτη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πόρισμα, καταλυτικό παράγοντα για το ποιο από τα δύο Εφετεία θα συνεχίσει, αποτελεί ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αλλά και τις κτηριακές δυνατότητες που υπάρχουν σε ανατολική και δυτική Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της  Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δασικού χάρτη: «ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Η Συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου). Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.

Πλεονεκτήματα: Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού).

Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις δικηγόρων των Χανίων, αλλά και νομικών σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ο κίνδυνος της κατάργησης των εκεί Εφετείων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων κ. Χρ. Πραματευτάκης υπογράμμισε την κάθετη αντίθεση όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στο νέο δικαστικό χάρτη και πρόσθεσε πως από τους δικηγόρους των Χανίων οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, που βρίσκεται στα σκαριά εν αναμονή και της πρότασης της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει ως σύμβουλος και αναμένεται να τον παρουσιάσει λεπτομερώς στον πρωθυπουργό – πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα – ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.

Στο κέντρο της προσοχής για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη βρίσκονται τρεις τομές: Η πρώτη, και ίσως σημαντικότερη, αφορά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικών και πρωτοδικών, που είχε για πρώτη φορά τεθεί επί τάπητος πριν από 110 χρόνια από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η δεύτερη, αφορά την ορθολογική αναδιάρθρωση και κατανομή των δικαστηρίων, χωρίς επιπτώσεις στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και η τρίτη τον διαχωρισμό των δικαιοδοτικών, δικαστικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των προϊσταμένων των δικαστηρίων από τα διαχειριστικά θέματα όπως οι προμήθειες, επισκευές, συντηρήσεις των δικαστηρίων.

Πρόσφατα μάλιστα, ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας για θέματα της αρμοδιότητάς του, στο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναφέρθηκε διεξοδικά στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα ώστε γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της σχεδιαζόμενης αλλαγής σελίδας στον χώρο της Δικαιοσύνης και από μη νομικούς.