Πρώτα πρόστιμα για... “επικίνδυνα” οικόπεδα

«Φαρμακερή» ήταν η πρώτη εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας για δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία δεν φροντίζουν να καθαρίσουν με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες επικινδυνότητας την αντιπυρική περίοδο.

Τα πρόστιμα που έχουν μέχρι στιγμής χρεωθεί φτάνουν τις 6.212 ευρώ και προοπτικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000, καθώς υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους έχει δοθεί προθεσμία για να φροντίσουν για τον καθαρισμό των ακινήτων τους και αν δεν το κάνουν εμπρόθεσμα, θα τους χρεωθεί το οικονομικό αντίτιμο που ορίζει ο αναθεωρημένος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο κανονισμός καθαριότητας σε ότι αφορά στην επιβολή των προστίμων, καθώς η τακτική που είχαμε σε πρώτη φάση ακολουθήσει ήταν η ενημέρωση των πολιτών.

Ωστόσο, ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα έδειξε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Παττακός
Ο κ. Παττακός

Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Μαΐου μέχρι την 31 Οκτωβρίου η Δημοτική Αστυνομία με κλιμάκιά της παράλληλα με τους ελέγχους της κυκλοφορίας του covid και της λειτουργίας των καταστημάτων, προχώρησε σε μια σειρά από ελέγχους σε οικόπεδα τα οποία δεν είχαν καθαριστεί στο κέντρο της πόλης και μέσα στα χωριά της διοικητικής έκτασης του δήμου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, η Δημοτική Αστυνομία κατέγραψε 577 οικόπεδα που χρήζουν καθαρισμού.

Από αυτά τα 394 καθαρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και βεβαιώθηκαν 58 πρόστιμα σε όλους όσοι δεν φρόντισαν να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους. Το ύψος των προστίμων αυτών ανέρχεται στα 6.212 ευρώ, τα οποία επιδόθηκαν στους ενδιαφερόμενους. Εν συνεχεία ενημερώθηκε το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται στον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παττακό, εκκρεμεί η βεβαίωση προστίμων σε 32 ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώθηκαν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Επίσης εκκρεμούν οι περιπτώσεις 30 οικοπέδων καθώς ήταν αδύνατος ο εντοπισμός των ιδιοκτήτων (είτε δεν ήταν ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε οι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό είτε έχουν αποβιώσει και είναι άκληροι).

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι  53 οικόπεδα ήταν είτε ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου είτε αγνώστων ιδιοκτητών και διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Καθαριότητας για τον καθαρισμό τους. Επίσης καταγράφηκαν 77 εγκαταλελειμμένες οικίες. Από αυτές 50 τέθηκαν στο αρχείο, καθώς καθαρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ 27 διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προκειμένου να ενημερωθεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Τα πρόστιμα θα συνεχίσουν να επιβάλλονται αφού, όπως σημειώνει, είναι κρίσιμο ζητούμενο ειδικά εντός των πόλεων αλλά και των οικισμών τα οικόπεδα να καθαρίζονται, ώστε να μην μπαίνουν  σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.