H αποκάλυψη της «Π» για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Διαστάσεις πήρε η χθεσινή αποκάλυψη της «Π» για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Καλοκαιρινός: Ανιστόρητοι όσοι χαρακτηρίζουν “ιδιωτικό” το Ιστορικό Μουσείο

Η “Οδύσσεια” που ξεκίνησε το 2002 για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έλαβε τέλος και η αίσθηση ανακούφισης είναι έκδηλη στους ιθύνοντες του Μουσείου αλλά και την κοινωνία του Ηρακλείου, γενικότερα, που αναγνωρίζει τη συμβολή του ΙΜΚ αλλά και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον τομέα του πολιτισμού στον τόπο μας.

Διαστάσεις πήρε η  χθεσινή αποκάλυψη της «Π» ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που συζητήθηκε χθες στη Βουλή το Μουσείο δε θα χρειαστεί να αποχωριστεί σημαντικά κομμάτια του, που διατηρεί από τη δεκαετία του ΄50.

Σε χθεσινή παρέμβασή του στο Livetalks ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα λέγονται από κάποιους ότι το μουσείο είναι ιδιωτικό.

«Τα λένε ανιστόρητοι που νομίζουν ότι ο κόσμος ξεκινάει από όταν άρχισαν εκείνοι να δραστηριοποιούνται», είπε με νόημα και υπενθύμισε ότι το Μουσείο φτιάχτηκε από διαπρεπείς παράγοντες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,  με μόνιμες παρακαταθήκες, που τώρα κάποιοι προσπαθούν να υφαρπάξουν.

Όπως, εξάλλου, δήλωσε στην «Π», με το νομοσχέδιο το Υπουργείο αναγνωρίζει το καθεστώς με το οποίο ιδρύθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τις προϋποθέσεις ίδρυσής του, που αφορά στις παρακαταθήκες αρχαιοτήτων.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως τόσο το ΙΜΚ, όσο και η ΕΚΙΜ υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, «το Μουσείο είναι δημόσιο αγαθό».

Σημειώνεται πως το Μουσείο ιδρύθηκε το 1952 με απόφαση του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας που έδινε το «πράσινο φως» στη δημιουργία μιας ιδιωτικής μουσειακής συλλογής που θα απαρτιζόταν από αντικείμενα που συνέλεξε ή αγόρασε η ΕΚΙΜ και αντικείμενα που βρίσκονται στην εφορία αρχαιοτήτων βυζαντινών και χριστιανικών χρόνων. Το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα των αντικειμένων αυτών.

Τότε, την εξέλιξη αυτή είχαν στηρίξει, εκτός από τον Ανδρέα Καλοκαιρινό και το Μενέλαο Παρλαμά, κορυφαία στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως ο Νίκος Πλάτωνας και ο Στυλιανός Αλεξίου.

Αντιδράσεις

Για παιχνίδια σε βάρος της Μεσαράς κάνει λόγο ο  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων,κ. Χάρης Μαμουλάκης ενώ με επιστολή της στην Υπουργό κ. Μενδώνη αντέδρασε και η πρώην βουλευτής κ. Σχοιναράκη η οποία κάνει λόγο για αποψίλωση του μουσείου Μεσσαράς.

Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρει πως «με ένα ακόμα νομοσχέδιο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι προσπαθεί να λύσει, η Κυβέρνηση της ΝΔ καταφέρνει να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον χώρο του Πολιτισμού τόσο σε εθνικό επίπεδο – με την θεσμοθέτηση της εξαγωγής συλλογών αρχαιοτήτων σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού για 50 χρόνια – όσο όμως και σε τοπικό, στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, με το άρθρο 49 του ν/σ, η Κυβέρνηση της ΝΔ στερεί τη δυνατότητα μεταφοράς 2.500 περίπου μνημείων και αρχαίων αντικείμενων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και φιλοξενούνται προσωρινά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο νέο Μουσείο της Μεσσαράς, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί μείζον πρόβλημα σε ένα νέο Μουσείο, που ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αποψιλώνοντάς το στο ξεκίνημά του. Μια ενέργεια η οποία έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της διάταξης.»

Υποστηρίζει, ακόμα, πως «δεδομένου ότι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί έναν λαμπρό φάρο πολιτισμού, καλούμε την Κυβέρνηση να το υποστηρίξει εμπράκτως και με κάθε διαθέσιμο τρόπο. Δεν πρέπει όμως με τα νομοθετήματά της να δημιουργεί προβλήματα στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, διαλύοντας κάθε ευκαιρία για ισόρροπη πολιτιστική ανάπτυξη στον τόπο μας».

Ικανοποίηση Κεγκέρογλου

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και στην σπουδαία δουλειά της διοίκησης, των 25 εργαζομένων και των επιστημονικών συνεργατών του, πρότεινε η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 49 που διασφαλίζει την λειτουργία του να μην επηρεάζει την υλοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ 2017 για τα 21 αρχαιολογικά ευρήματα της Γόρτυνας και την τοποθέτησή τους στο νέο Μουσείο Μεσσαράς.  Η Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου κι έτσι λήγει μια σημαντική εκκρεμότητα και παύει κάθε αμφιβολία για τα 21 αρχαιολογικά ευρήματα της Γόρτυνας που θα τοποθετηθούν στο νέο Μουσείο Μεσσαράς