Προσπαθούν και οι Ηρακλειώτες να συνηθίσουν την εφαρμογή του νέου πλαισίου, που προκάλεσε μεγάλο ντόρο με την έναρξη του νέου έτους, για το τέλος στην δωρεάν διάθεση της πλαστικής σακούλας. Οι κάτοικοι του Ηρακλείου φαίνεται να ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, αν και είναι επιφυλακτικοί στο μέτρο.
Το ενδιαφέρον και η ενασχόληση των κατοίκων με το περιβάλλον δεν έχει σχέση τόσο με το χρηματικό ποσό, ωστόσο μόνο με αυτή τη μέθοδο θα μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα και να εναντιωθεί στην αλόγιστη ρύπανση του οικοσυστήματος.
Όχι μόνο προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά ανακύκλωση, συμμετοχή σε δράσεις και αλλαγές στην προσωπική συμπεριφορά για την εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική συνείδηση από τους καταναλωτές.
Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα την επαναχρησιμοποιημένης σακούλας, όπως αυτές που έχουν οι γιαγιάδες στην λαϊκή, ώστε ο καθένας να επιβαρύνει όλο και λιγότερο το περιβάλλον αλλά και να…του μένουν τα λεφτά στην τσέπη.
Ακόμα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους εμπόρους αλλά και στην αποφυγή του «κλεψίματος» , καθώς δεν προβλέπεται κάποια παράταση για την εφαρμογή του και οι κυρώσεις είναι σημαντικές.
«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι ένα μέτρο που έπρεπε να παρθεί πριν από 15 χρόνια» αναφέρει η κα Τσαμπίκα Μανωλάκη, η οποία περίμενε πολύ πιο νωρίς την εφαρμογή του νέου πλαισίου. Μάλιστα συμπληρώνει: «Το πιο δύσκολο είναι να χειριστούμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, ειδικά όσοι ψώνιζαν πολλά πράγματα αντίστοιχα χρειάζονταν πολλές σακούλες. Από την άλλη, θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που ήταν απαραίτητο, διότι η χρήση του πλαστικού, όχι μόνο της σακούλας, ήταν ανεξέλεγκτη και ρύπαινε το περιβάλλον όλο και περισσότερο. Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσει αυτό».
Την ίδια άποψη έχει και η κα Βάλια Φαρσαράκη, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον οικολογικής ευθυνότητας από την πλευρά των κατοίκων, όπως λέει η ίδια: «Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να αρχίσει να σέβεται και να αγαπάει τον πλανήτη που τον φιλοξενεί. Ελπίζω αυτή να είναι η αρχή για την ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης».
Η κα Μαρία Μανουρά ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του πλαισίου ήταν μονόδρομος για την ελληνική κοινωνία συγκεκριμένα δηλώνει: «Πολλή πλαστική σακούλα στη ζωή μας και αυτό είναι κάτι που θα μας βάλει σε ένα δρόμο, θα πειθαρχήσουμε, διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση. Δεν έχω δει μέχρι στιγμής κανένα να αντιδράει αρνητικά όπως σε άλλα μέτρα. Το θέμα είναι ότι είναι συνήθεια πολλών χρόνων και πλέον θα πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας, γενικότερα μας βάζει σε προβληματισμό για όλο το περιβάλλον».
«Είχα πάει πριν δυο εβδομάδες στο εξωτερικό και είδα πως αυτό το σύστημα λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με τη χώρα μας. Εκεί τηρούν τους νόμους και σε ρωτάνε πάντα αν πληρώσεις την τιμή που έχει οριστεί ή αν έχεις τις ανακυκλώσιμες σακούλες» εξιστορεί η Φώφη Κατσαμάνη, η οποία τονίζει προς αποφυγή λαθών, σε αυτή την πρώιμη φάση του σχεδίου να είναι οι καταναλωτές σε εγρήγορση και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. «Αντίθετα με την Ελλάδα, που δεν τηρεί τους νόμους της, είχα πάει σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και μου χρέωσε τη μια σακούλα αντί για 0,04 λεπτά που ορίζεται, 0,15 λεπτά. Το θεωρώ κατάντια να εκμεταλλευόμαστε ακόμα και αυτή την ενέργεια!».