Μια συλλογική προσπάθεια αποσυμπίεσης της φόρτισης που έχει προκληθεί ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Δήμο Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ προχωρά η συγκρότηση της διμερούς επιτροπής με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές που θα επιχειρήσουν από κοινού να διαχειριστούν την εμπλοκή που έχει προκύψει σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 375» με επικεφαλής τον Γ. Κουράκη και τη συμμετοχή των Δ. Γιαουρτά, Γ.Μακαρώνα και Γ.Στειακάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, όπου συζήτησαν το όλο θέμα που έχει ανακύψει και την οικονομικά εμφραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή μετά τη δέσμευση του ΑΦΜ.
Η πλευρά της Αρχιεπισκοπής αυτό το οποίο ξεκαθάρισε είναι ότι δε ζητά προνομιακή μεταχείριση ούτε να της χαριστούν αυτά τα οποία οφείλει, αλλά ζητά μια δίκαιη αντιμετώπιση και αποκατάσταση του προβλήματος ώστε να ξεφύγει από την οικονομική μέγγενη στην οποία έχει περιέλθει από τη δέσμευση του φορολογικού μητρώου της. Στη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι του θέματος, μετά την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που ξεκαθαρίζει ότι τα κοινωφελή ιδρύματα δεν πληρώνουν εισφορά σε χρήμα.
Όπως είναι γνωστό, κατά της απόφασης αυτής έχει καταθέσει έφεση ο Δήμος Ηρακλείου και αναμένεται η σχετική απόφαση σε δεύτερο βαθμό. Στη διάρκεια της συζήτησης αυτό το οποίο τονίσθηκε είναι ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθεί μια λύση που θα δώσει ουσιαστική διέξοδο.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ.Κουράκης τόνισε ότι οι δύο κορυφαίοι θεσμοί και συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου και η Αρχιεπισκοπή θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να επέλθει διευθέτηση του προβλήματος που έχει ανακύψει.
Η δική μας παρέμβαση έχει σκοπό να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, ώστε η Αρχιεπισκοπή να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της και να συνεχίσει να προσφέρει το σπουδαίο κοινωνικό έργο της.
Στο μεταξύ, χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού, προχωρά η σύνθεση της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει τον Δήμο Ηρακλείου, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με την Αρχιεπισκοπή για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της οικονομικής εμπλοκής.
Στην επιτροπή αναμένεται να συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι Μ. Καναβάκη Γ. Καραντινός Γ. Αναστασάκης, η γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού από την πολεοδομία ο Θ. Συντυχάκης, από την οικονομική επιτροπή η Άννα Τσικαλάκη και Μαίρη Μπαρμαγαδάκη και εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας.