Προετοιμάζονται ακόμα και για τα χειρότερα σενάρια στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, κάνοντας λόγο για ένα «καυτό» κυριολεκτικά και μεταφορικά καλοκαίρι. Όλοι γνωρίζουν πως η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κατά δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 20 Απριλίου, δεν είναι καθόλου τυχαία, ενώ προμηνύει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που απαιτεί κορυφαία επίπεδα προετοιμασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έχει προμηθευτεί μία επιπλέον υδροφόρα, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με μια σειρά από επαγγελματίες, που θα κληθούν να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία άρχισε από την περιοχή στο Γιόφυρο, όμως θα επεκταθεί και σε όσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κριθεί απαραίτητο.
Παρ’ όλα αυτά και παρά την προετοιμασία από πλευράς πολιτικής προστασίας φαίνεται πως χρειάζονται πολλά περισσότερα και κυρίως χρειάζεται η συνεργασία και η σύμπλευση όλων των συναρμόδιων φορέων.
Γι’ αυτό άλλωστε κι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται όλα τα ζητήματα στο πλαίσιο συνεδριάσεων Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων, προκειμένου να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα καταστροφικών φαινομένων.
Υψηλά στην ατζέντα των δράσεων εντάσσονται τα σχέδια για μαζικούς αποκλεισμούς οικισμών, τα οποία και πρέπει να έχουν έτοιμα στα συρτάρια τους οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, για όλους τους οικισμούς σε κάθε δήμο.
Οι φόβοι μάλιστα για ένα νέο «Μάτι» δεν έχουν ακόμα εκλείψει, γι’ αυτό άλλωστε κι έχει ζητηθεί ειδική προσέγγιση στο κομμάτι των οικισμών στα νότια παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, απ’ όπου η απομάκρυνση είναι δύσκολη με περιορισμένες διόδους διαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού έχει απαντήσει πως ήδη προετοιμάζει μία σχετική άσκηση, στην οποία και προβλέπεται απομάκρυνση από θαλάσσης με τη χρήση ενάλιων μέσων του λιμενικού σώματος, εταιριών ναυαγοσωστικής κάλυψης, της ΣΕΚΑ και ιδιωτών. Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί μάλιστα για την περιοχή, προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση έως και 2.000 ανθρώπων και η μεταφορά τους σε ασφαλές παρακείμενο λιμένα από θαλάσσης, σε λιγότερη από μία ώρα.
Την ίδια στιγμή μάλιστα και παρά τον σχεδιασμό που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η συμβολή των εθελοντών, αλλά και των συναρμόδιων φορέων, καθώς επίσης και ο συντονισμός τους.
Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Φαιστού που πραγματοποιήθηκε μάλιστα χθες, τονίστηκε πως στην περίπτωση της Αγίας Γαλήνης η συμβολή των εθελοντών υπήρξε κρίσιμη, καθώς επίσης και ο συντονισμός που υπήρξε από την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και του Δήμου, καθώς μέσω αυτού αποφεύχθηκαν χειρότερες καταστάσεις.
Θετικό είναι το γεγονός, πως και τη φετινή χρονιά τα επίπεδα ετοιμότητας και προετοιμασίας είναι τέτοια, που εκτιμάται ότι ακόμη κι αν εκδηλωθούν κάποια ακραία φαινόμενα, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την υποστήριξη και συνεργασία όλων των συναρμόδιων.