Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Χωραφάς

Ανοικτή πρόσκληση για τη δημιουργία καταλόγου εθελοντών μηχανικών οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο των ελέγχων που θα ακολουθήσουν από Δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, απευθύνει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο οποίος σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κινητοποίηση για να προχωρήσουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στην περιφέρεια του Ηρακλείου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι ανησυχητική η σεισμική ακολουθία όπως εξελίσσεται, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό το γεγονός ότι αποδίδει η εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών. Βεβαίως αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς υπάρχουν και παλαιότερα κτίσματα με έμφαση στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου, τα οποία είναι σημαντικό να ελεγχθούν και να ενισχυθούν, και στο πλαίσιο αυτό, εμείς ως ΤΕΕ ΤΑΚ προστρέχουμε στους αρμόδιους, για να προβούν στη στατική ενίσχυση όλων των κατασκευών που έχουν μια παλαιότητα.

Ο κ. Χωραφάς σημειώνει ότι διαμορφώνεται μια δυναμική κατάσταση σε ότι αφορά στη σεισμική ακολουθία, και για το λόγο αυτό, ο κόσμος που ζει σε παλαιά κτήρια και έχει λόγους να ανησυχεί για τις στατικές αντοχές τους, καλό είναι να φιλοξενηθεί κάπου αλλού.

Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι με αφορμή την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, επικαιροποιείται  η συγκροτημένη επιστημονικά χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού  που έγινε το 2018, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το ΤΕΕ ΤΑΚ στην εντός τειχών παλιά πόλη. Όπως είναι γνωστό, καταγράφηκαν 700 κτίσματα τα οποία δύναται να  δημιουργήσουν προβλήματα προσβασιμότητας ή μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Μέσα από τη μελετητική δουλειά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, επικαιροποιήθηκαν όλες οι παλιές καταγραφές κτιρίων που είχαν γίνει από την πολεοδομία και αφορούσαν σε κτήρια που εμφανίζουν μια ευαλωτότητα ή χαρακτηρίζονται ως ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα, και καταγράφηκαν στο πλαίσιο μιας δομημένης επιστημονικά φόρμας που αποτύπωσε όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, προτείνοντας παράλληλα άμεσες λύσεις άρσης των προβλημάτων που εμφανίζουν.

Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, που  παραδόθηκε στο τέλος του 2018, και περιέχει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης η οποία έχει καταγραφεί και προτείνει συνολικές λύσεις και σαφή μετρήσιμα στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παλιά πόλη. Παράλληλα μέσα από τη μελέτη του ΤΕΕ ΤΑΚ προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις για το πως μπορεί να αναδειχτεί το οικιστικό απόθεμα του ιστορικού κέντρου που μένει να αποδειχτεί κατά πόσο αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία αυτά, τι έλεγχοι έγιναν και ποιο είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει.