Ενώ ολοκληρώνεται η συνένωση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας με τον ΕΣΔΑΚ, ο Δήμος Χερσονήσου σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποτρέψει, έστω και τώρα, την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση της ενσωμάτωσης παραβιάζει την αρχή της ισότητας της αναλογικότητας της αυτονομίας και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει πειραματισμούς με τις ανάγκες ενός τόσο ισχυρού τουριστικού Δήμου.
Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ο δήμαρχος Ζ.Δοξαστάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και νομικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει τη σύνταξη της προσφυγής, τεκμηριώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας με τον ΕΣΔΑΚ θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών σε ένα τουριστικό Δήμο, όπου δεν επιτρέπονται πειράματα στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Όπως είναι γνωστό, ο δρόμος για τη συνένωση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, μετά από διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, βάσει της οποίας στην Κρήτη πρέπει να λειτουργούν δύο φορείς σε ολόκληρο το νησί. Ο ένας φορέας είναι ο ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο δεύτερος είναι ο ΕΣΔΑΚ, που θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού.
Παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν και τις προσφυγές που κατατέθηκαν, η διαδικασία της συνένωσης δεν αποτράπηκε, με αποτέλεσμα ο ΕΣΔΑΚ να συνενώνεται με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας, που είχε συσταθεί και λειτουργεί από το 2009. Όπως είναι γνωστό, ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας αποτελείται από 15 εργαζομένους αορίστου χρόνου, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες και στο πλαίσιο αυτό, 3 άτομα επέλεξαν να ενταχθούν στον ΕΣΔΑΚ και 12 στο Δήμο Χερσονήσου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, τονίζει ότι είναι στις προθέσεις του να προσφύγει, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, με την οποία θα προσβάλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αυτοδίκαιη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας, αφού πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για την τοπική κοινωνία. Όπως ο ίδιος εξηγεί, σήμερα ο ΦΟΔΣΑ διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ, όπως επίσης και τις εγκαταστάσεις λυματολάσπης της ΔΕΥΑΧ, αλλά και των βιολογικών καθαρισμών των ξενοδοχείων. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, ο ΕΣΔΑΚ δεν έχει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης που καλύπτει ο ΦΟΣΔΑΚ, με αποτέλεσμα να γίνεται μια αδικαιολόγητη και άδικη αφαίμαξη του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα της Χερσονήσου που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία. Ο ίδιος τονίζει ότι βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συνεννοηθεί με εξειδικευμένο νομικό γραφείο διότι η βούληση και της Δημοτικής Αρχής και του πρώην φορέα ΦΟΔΣΑ είναι να προσβληθεί η επίμαχη απόφαση με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο ΦΟΔΣΑ είχε να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο, όμως με το νόμο 5151/2024 αποφασίστηκε η συγχώνευση με τον ΕΣΔΑΚ, παρά το γεγονός ότι από το 2022 δεν αποτελούσε φορέα διαχείρισης, αλλά είχε παραμείνει ως απλή ανώνυμη εταιρεία του κώδικα Δήμων, για να διεκπεραιώνει ζητήματα, και κυρίως το έργο που αφορά την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Χωρίς λοιπόν να παρεμποδίζεται η ενιαία διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη, και μάλιστα θα έλεγα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με την παρέμβαση για τις υπηρεσίες που παρείχε αυτή η εταιρεία, έρχεται η Πολιτεία, καταργεί αυτόν τον φορέα, παραβιάζοντας πολύ βασικές αρχές του Συντάγματος και την αρχή της ισότητας της αναλογικότητας της αυτονομίας και κυρίως η επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι δεν διαθέτει προσωπικό ο ΕΣΔΑΚ, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα».