Όχι μόνο έλεγχοι αλλά και χρήματα για την αποκατάσταση των δημοσίων κτηρίων που θα ελεγχθούν ζητά το ΤΕΕ ΤΑΚ στο πλαίσιο του δρομολογούμενου προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων που επίκειται με σχετική νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Τεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, όπου εξετάστηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα ελεγχθούν 18 χιλιάδες σχολεία και 2 χιλιάδες νοσοκομεία.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολιτικοί μηχανικοί και να δηλώσουν συμμετοχή στο μητρώο που θα φτιαχτεί, ώστε να συγκροτηθούν τα αναγκαία κλιμάκια τα οποία θα εκτελέσουν τους ελέγχους και θα αποτυπώσουν την κατάσταση των δημοσίων κτηρίων η οποία θα καταγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι σε on line γραμμή με τον ΟΑΣΠ που θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι προσεισμικοί έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών και να υπάρχει μια εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητάς τους.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης, η διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου στο Ηράκλειο ανοίγει μεγάλα κεφάλαια αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάρα πολλά σχολικά κτήρια τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την αξιολόγηση τους και τις παθογένειες μιας προβληματικής διαδικασίας που πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπισθεί.
Άρα ο συγκεκριμένος έλεγχος μοιραία θα έχει πολλά περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με την κατασκευή των συγκεκριμένων σχολικών συγκροτημάτων τα οποία χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον όλο σχεδιασμό.
Ο ίδιος σημειώνει ότι από την πλευρά του Επιμελητηρίου τίθεται ακόμα ένα σημαντικό θέμα σε σχέση με την αποκατάσταση των κτηρίων που θα ελεγχθούν και θα εντοπιστούν ευαλωτότητες στην κατασκευή τους τονίζοντας ότι θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί ιεραρχικά η αποκατάστασή τους, χωρίς χρονοτριβές και να υπάρξει πολιτική δέσμευση για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.
Όπως εξηγεί, παράλληλα με το πρώτο βήμα που είναι ο έλεγχος των δημοσίων κτηρίων, θα πρέπει να διασφαλιστεί και το επόμενο βήμα που είναι ο τρόπος αποκατάστασης των κτηρίων που είναι κομβικό να περιληφθεί στον όλο σχεδιασμό ώστε να έχουμε άμεση αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν.Είναι σημαντικό να μη μείνουμε στους πρωτοβάθμιους ελέγχους, αλλά να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε άμεσα να αποκατασταθούν όποια προβλήματα εντοπιστούν μέσα από μια ιεράρχηση που θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να γίνουν πιο ενδελεχείς έλεγχοι, να παρθούν δοκίμια σκυροδέματος, να γίνει ακτινογραφία του οργανισμού για να γίνουν μελέτες και χρηματοδότηση.
Με βάση τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης αφού ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα 35- 45.000 δημόσια κτήρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτηρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85, ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.