Προς αναβίωση οι παραλίες στον Δερματά και την Παλιά Ηλεκτρική

Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται η ακτομηχανική μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής, που ανοίγει τον δρόμο για την αναβίωση της χρήσης του κόλπου του Δερματά, όπου πριν από 50 χρόνια οι Ηρακλειώτες απολάμβαναν το μπάνιο τους.

Η μελέτη προβλέπει  ότι το πρόβλημα της διάβρωσης θα αντιμετωπιστεί με τη δρομολόγηση  έργων ανάπλασης και την τεχνητή αναπλήρωση των δύο μικρών παραλίων, οι οποίες θα προστατεύονται από την κατασκευή δύο ύφαλων κυματοθραυστών παράλληλα προς την ακτογραμμή.

Παράλληλα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία σε σύντομο διάστημα θα καταθέσει το πόρισμά της για τη διάβρωση της ακτής και μαζί με την ακτομηχανική μελέτη θα οδηγηθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να εγκριθούν. Αντίστοιχα η ίδια διαδρομή θα ακολουθηθεί και προς το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο επίσης θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Πυρά από παντού για την τροπολογία Γεωργιάδη

Όπως είναι γνωστό, η διαμόρφωση παραλίας στον κόλπο του Δερματά είναι ένα έργο το οποίο φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημάρχου Β. Λαμπρινού, ο οποίος εξαρχής έθεσε ως στόχο τη δημιουργία παραλίας στην περιοχή όπως ακριβώς συνέβαινε στο μακρινό παρελθόν που ολόκληρη η πόλη απολάμβανε το μπάνιο της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις γνωστές παλινδρομήσεις που καταγράφηκαν στην πορεία υλοποίησης του έργου, οι οποίες όμως δεν ανέκοψαν τη στόχευση που είχε τεθεί, αφού, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης, το έργο αυτό είναι ένα αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας του Ηρακλείου που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε με όλους τους τρόπους τη στήριξή της στην υλοποίησή του.

Ο ίδιος σημειώνει ότι έστω και με τις καθυστερήσεις και τις εμπλοκές που προηγήθηκαν το έργο δρομολογείται ώστε οι  Ηρακλειώτες να μπορούν να απολαύσουν ξανά το κολύμπι στον Δερματά, όπως γινόταν μέχρι και το τέλος της  δεκαετίας του ΄70, αρχές ΄80. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει τη λειτουργική χρήση ενός ιστορικού τμήματος του παραλιακού μετώπου, αφού θεμελιώνεται ένα νέο πλαίσιο επανασύνδεσής του με την πόλη.

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος, «το πρόβλημα της διάβρωσης προτείνεται να αντιμετωπιστεί με την επισκευή των έργων ανάπλασης και την τεχνητή αναπλήρωση των δύο μικρών παραλίων, οι οποίες θα προστατεύονται από την κατασκευή δύο υφάλων κυματοθραυστών παράλληλα προς την ακτογραμμή.

Οι κυματοθραύστες θα χωροθετηθούν στην ισοβαθή των -5m με ύψος στέψης διαμορφωμένο στο -1m, μήκος 250m για την παραλία του Δερματά και 200m για την παραλία δυτικά του ΜΦΙΚ.

Οι δύο κυματοθραύστες θα έχουν μέσο πλάτος έδρασης 26m, η κλίση τους στην εκτεθειμένη προς το πέλαγος πλευρά θα είναι 1/2 (1 ύψος προς 2 βάση) ενώ στην εσωτερική, δηλαδή την πλευρά προς την ακτογραμμή, 2/3 (2 ύψος προς 3 βάση). Η απόσταση μεταξύ τους σε ευθεία γραμμή θα είναι περίπου 130m.

Στη βέλτιστη λύση προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής που αφορά συνολικά 410 μέτρα παραλίας και στους δύο κόλπους ανατολικά (240m)– δυτικά Μ.Φ.Ι.Κ (170m), τοποθετημένα σε πρίσμα με ύψος 1,5m».