Τη συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό περιμένουν οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός κόσμος.
Ήδη, όπως έχει γράψει η «Π», ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει οργανώσει τις βασικές λεπτομέρειες της συνάντησης, που πιθανότατα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού θα γίνει με τηλεδιάσκεψη τις προσεχείς ημέρες. Κάποιες πρώτες επαφές έχει πραγματοποιήσει και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης, οπότε το Υπουργείο έχει μια σχετική εικόνα του τι συμβαίνει στο νησί.
Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και συσσωρευμένα, αφού φαίνεται ότι τα περυσινά ζητήματα που υπήρχαν με το δάκο, αποτελούν τελικά την κορυφή μόνο ενός παγόβουνου που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πόσο βαθιά φθάνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να μην ήταν τόσο καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου, καθώς όλοι οι συναρμόδιοι έδρασαν γρήγορα και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, ο δάκος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας πασχίζουν για την επιβίωση τους.
Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγορές για να απορροφηθούν οι ποσότητες του ελαιόλαδου, τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε και το πρόβλημα των μειωμένων ποσοτήτων ελαιόλαδου, κάτι βέβαια που είχε προβλεφθεί από παραγωγούς… τρία χρόνια πριν. Αυτά τα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα αφενός οι παραγωγοί με το ίδιο κόστος να έχουν πολύ μικρότερες ποσότητες και αφετέρου οι τιμές στο λάδι, παρά την πολύ καλή ποιότητα του, να είναι ελάχιστες.
Το λάδι όμως της Κρήτης δεν είναι το μοναδικό προϊόν για το οποίο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων, καθώς και οι θερμοκηπιακοί παραγωγοί. Με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία, τα προϊόντα που πωλούνται είναι ελάχιστα, ενώ οι τιμές που δίνονται για την αγορά τους, έχουν πλέον γίνει εξευτελιστικές.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη δεδομένη στιγμή, το μόνο κηπευτικό προϊόν που καταφέρνει να διατηρήσει μια σχετικά καλή τιμή είναι το αγγούρι. Τα υπόλοιπα κηπευτικά προϊόντα όμως, όπως είναι οι ντομάτες, οι πιπεριές και το κολοκύθι, πωλούνται πολύ χαμηλότερα από το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που τα κόστη παραγωγής συνεχώς αυξάνονται.
«Τη δεδομένη στιγμή, το μοναδικό κηπευτικό προϊόν που βγάζει το κόστος του παραγωγού είναι το αγγούρι» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει:
«Στα περισσότερα κηπευτικά προϊόντα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τιμές διαμορφώνονταν και διαμορφώνονται ακόμα με διακυμάνσεις κάτω από το κόστος παραγωγής. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα εν μέσω κοροναϊού, το οποίο εξετάζουμε και για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε λύση. Οι καταστάσεις όμως παραμένουν αρκετά δύσκολες». Οι παραγωγοί της Κρήτης περιμένουν τη συνάντηση με το νέο Υπουργό για να του εκθέσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και για να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι υπήρχε μια θετική συνεργασία με τον προηγούμενο Υπουργό, αλλά και η θέληση από την πλευρά του Υπουργείου να προχωρήσουν λύσεις. Όσο όμως η πανδημία προχωρά και όσο δεν διαφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, τόσο δυσκολότερη φαντάζει η καθημερινότητα των παραγωγών.